Search by category:
Egyéb kategória

Rekordot döntött az új fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, utolsó szakaszban egy vakcina próbája
Mészáros Richárd
2020. 07. 16., cs – 08:33

2020. július 16., csütörtök – 09:16
koronavírus
Friss ikon
Off

Törzs

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház szerda délutáni adatai szerint előző nap 67 ezer 417 új esetet regisztráltak az országban. Továbbra is Kalifornia, Arizona, Texas, Florida a járvány gócpontja. Az Egyesült Államokban jelenleg a 3 millió 432 ezret is meghaladja a regisztrált fertőzöttek száma, és csaknem 137 ezer amerikai halt meg a vírus okozta Covid-19-ben és szövődményeiben.

Ezzel együtt is, Robert Redfield, a betegségmegelőzési és járványügyi központok (CDC) igazgatója újságíróknak úgy fogalmazott: az országos helyzet ma jobb, mint márciusban volt, mert a halálozások aránya jelentősen csökkent. Redfield azt hangsúlyozta: „soha nem látott kormányt gyorsabban reagálni”, mint a Donald Trump elnök vezette jelenlegi adminisztrációt.

Kedd óta jelentős számú újabb fertőzéseket jelentettek például Montanából is, ahol Billingsben, az állam legnagyobb városának idősotthonában mindenki megfertőződött. A demenciában és Alzheimer-kórban szenvedőket ápoló intézmény korábban visszautasította a gondozottjainak felajánlott ingyenes vírustesztelést.

Oklahoma republikánus kormányzója, Kevin Stitt szerdán bejelentette, hogy pozitív lett a vírustesztje.

A járvány fellángolása miatt legalább 27 tagállamban visszafogták vagy teljesen le is állították a gazdasági és a társadalmi élet újraindítását. Nagyon erőteljes szigorításokat vezettek be Kaliforniában és Texasban, illetve Florida egyes, elsősorban keleti partvidéki megyéiben. Több országos áruházláncolat – például a Starbucks vagy a Walmart – szerdán kötelezővé tette a szájmaszkok viselését mind az alkalmazottai, mind a kliensei számára.

A Moderna Therapeutics gyógyszergyártó cég szerdán bejelentette: mivel utolsó szakaszában tart a vakcina kipróbálása, az oltóanyagot várhatóan az ősszel engedélyeztethetik. A massachusettsi székhelyű Moderna fejlesztését az amerikai kormányzat jelentős összegekkel támogatja.

Szerdai sajtókonferenciáján Mike Pompeo amerikai külügyminiszter ismételten kitért Kína vélt szerepére a járvány terjedésében és az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) járvánnyal kapcsolatos döntéseinek vizsgálatára. Mint mondta: a WHO-t a vizsgálat során valószínűleg „tisztára mossák”. Az amerikai diplomácia vezetője ismét kárhoztatta Kínát, mondván, a Vuhanban még tavaly regisztrált első koronavírusos eseteket elhallgatta a külvilág előtt. Ez a kudarc „több mint 100 ezer amerikai életét követelte” – fogalmazott Pompeo, megemlítve azt is, hogy a világ gazdaságának több ezer milliárd dollárjába kerül ez a járvány.

Bevezető

Az Egyesült Államokban szerdán újabb rekordot döntött az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. Közben az egyik gyógyszergyártó cég bejelentette, hogy utolsó szakaszába ért egy ígéretes vakcinája próbája.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment