Search by category:
Egyéb kategória

Zemanová: Az OĽaNO képviselői megszegték a koalíciós szerződést
Mészáros Richárd
2020. 07. 16., cs – 08:05

2020. július 16., csütörtök – 09:00
Anna Zemanová
Friss ikon
Off

Törzs

Zemanová javasolni fogja, hogy a koalíciós tanács foglaljon állást az ügyben. Emlékeztetett, hogy a koalíciós szerződést a szóban forgó képviselők is aláírták.

Az ügyet a koalíciós tanács elé akarja vinni Jana Žitňanská, a Za ľudí frakcióelnöke is. Ő is úgy véli, hogy az OĽaNO képviselői megsértették a koalíciós szerződést, hiszen anélkül támogattak egy ellenzéki javaslatot, hogy erről előzetesen megegyezett volna a teljes koalíció.

„Meggyőződésünk, hogy az egyéni, individuális szavazás nem tekinthető a koalíciós szerződés megszegésének. Ha ennek ellenére is felmerülnek kétségek, bármelyik párt megnyithatja a témát a koalíciós tanács ülésén” – reagált Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióelnöke. Úgy véli, alaptalan rémisztgetés csupán az az állítás, miszerint a szlovák parlamentben jelentős mértékben konzervativizálódott.

Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióelnöke sem gondolja, hogy a szavazás által bárki is megszegte volna a koalíciós szerződést. Hozzátette: nem lenne helyes, ha arra kényszerítenék a képviselőket, hogy ne a legjobb tudásuk és lelkiismeretük szerint szavazzanak. Zemanová álláspontját tiszteletben tartja, a téma megnyitása elől nem zárkózik el.

A parlament szerdán elvetette az ĽSNS mindkét abortusszal kapcsolatos javaslatát, melyeket az OĽaNO több képviselője is megszavazott. Anna Záborská előre jelezte, hogy mivel szabad kezet kapott, támogatni fogja a javaslatokat.

A koalíciós szerződés értelmében a képviselők olyan ellenzéki javaslatokat szavazhatnak meg, amelyek összhangban vannak a kormányprogrammal, illetve a koalíció által vallott értékekkel, politikai vagy szakmai nézetekkel. Az ilyen eljárást a koalíciós tanácsnak előzetesen jóvá kell hagynia.

Bevezető
Pozsony |

Anna Zemanová, az SaS frakcióelnöke úgy gondolja, hogy az OĽaNO 16 parlamenti képviselője durván megsértette a koalíciós szerződést azáltal, hogy támogatta az ellenzéki ĽSNS párt mesterséges terhesség-megszakításról szóló törvényjavaslatait. Erről a közösségi oldalán tett közzé egy bejegyzést az SaS képviselője, aki szerint az OĽaNO politikusai túlléptek egy határt.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment