Search by category:
Egyéb kategória

Lesz 13. nyugdíj, de nem lesz azonos minden nyugdíjas számára
Mészáros Richárd
2020. 07. 16., cs – 10:36

2020. július 16., csütörtök – 11:30
GALÉRIA: szerelem a koronavírus idején
Friss ikon
Off

Törzs

A 6 évnél fiatalabb gyerekek, a nyugdíjasok és a súlyos egészségkárosultak számára a jövő év elejétől megszüntetik a gyógyszerek beteg által fizetendő térítési díját.

„Az ezzel kapcsolatos pontos szabályokat még ki kell dolgoznunk, lényegében azonban az említett csoportokra ez korlátozások nélkül lesz érvényes. Legfeljebb arról vitatkozhatunk, hogy milyen mértékben vesszük majd figyelembe az érintettek bevételeit”

– tette hozzá Milan Krajniak munkaügyi miniszter. A gyerekek, a diákok, a nyugdíjasok és a kerekesszékre szoruló mozgáskorlátozottak számára ingyenes lesz a városi tömegközlekedés, valamint a busz- és vonatközlekedés is. Ez utóbbit már az előző kormány ingyenessé tette, a Matovič-kabinet ezt így csak kibővítette.

13. nyugdíj

A nyugdíjasok nem maradnak 13. nyugdíj nélkül sem. A már idén életbe lépő új szabályok szerint azonban ez nem lesz azonos minden nyugdíjas számára. Az alapszabály az, hogy minél magasabb valakinek a nyugdíja, annál alacsonyabb 13. nyugdíjra számíthat. Aki csak havi 214 eurós nyugdíjat kap, annak a 13. nyugdíjként kifizetett összeg eléri majd a 300 eurót. Ez egyben a felső határ. A 400 eurós nyugdíjjal rendelkezők 233, az 500 eurót kapók 197 eurós 13. nyugdíjra számíthatnak. A legnagyobb nyugdíjakkal rendelkezőknek is fizetnek legalább egy szimbolikus összeget. A kormány előzetes számításai szerint csak ez az intézkedés 300 millió eurójába kerül az államnak, miközben a 13. nyugdíjakat novemberben fizetik majd ki.

Ellenzéki kritika

Az ellenzék erősen kételkedik az új szociális csomag sikerességében. „A jelenlegi kormány a hazudozók és szemfényvesztők koalíciója” – állítja a korábbi szlovák kormányfő, az ellenzéki Smer elnöke, Robert Fico, aki a kormányzása idején szociális csomagok egész sorozatával rukkolt elő. Szerinte a 13. nyugdíjjal kapcsolatos új szabályokkal a kormány 280 millió euróval „lopja meg” a nyugdíjasokat, eredetileg ugyanis 580 millió eurót terveztek elkölteni erre a célra. „Ezzel gyakorlatilag megszüntetik a 13. nyugdíjat, és 13. nyugdíjnak álcázva visszatérnek a karácsonyi nyugdíj-kiegészítéshez” – mondta el Fico. Szerinte, míg az új szabályok legfeljebb 300 eurós 13. nyugdíjjal számolnak, a korábbi szabályok szerint idén minden öregségi nyugdíjban részesülő 460 eurós 13. nyugdíjra számíthatott volna.

A Smerből nemrég kilépett és jelenleg egy új baloldali párt alapításán dolgozó volt kormányfő, Peter Pellegrini szerint gondok lesznek a szociális csomag finanszírozásával is. Szerinte csak a gyógyszerek térítési díjának a megszüntetése nagyjából 150 millió euróba kerül majd évente, amivel nem férnek bele a kormány által jelzett 500 milliós keretösszegbe. A Szlovák Nyugdíjas-egyesület (JDS) elnöke, Ján Lipiansky szerint ők örülnek annak, hogy a jelenlegi kormány is előrukkolt a szociális csomagjával, folytatva a korábbi kormányok gyakorlatát.

„Bármilyen is az ezzel kapcsolatos jogalkotás, mi becsüljük a kormány igyekezetét. A 13. nyugdíj nagyságával azonban nem vagyunk megelégedve, a reményeink szerint e tekintetben a kormány még módosít az elképzelésein” – tette hozzá Lipiansky.

Bevezető
Pozsony |

A kabinet első szociális csomagja a gyógyszertárakban is hoz változásokat, s a 13. nyugdíj összegének kiszámítását is módosítja.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment