Search by category:
Egyéb kategória

Bizalmon alapuló könyvvárak Nagymegyeren
Kiss Bartalos Éva
2020. 07. 16., cs – 08:05

2020. július 16., csütörtök – 11:46
könyvek
Friss ikon
Off

Törzs

A helyi fiatalokat összefogó egyesület három fából készített, házikó alakú szekrényt helyezett ki a város forgalmas pontjain. A Bartók Béla parkban, a Hősök terén és a sétányon is van könyvvár.

„A központban sétálva jó érzés látni, amikor például egy anyuka a kislányával áll a szekrény előtt, és válogatja a könyveket” – mondja Katona Réka, a Snitt tagja

hozzátéve, hogy bizalmon alapul a könyvcsere. „Kiveszed, ami tetszik, ha tudsz visszahozod, hozol helyette” – vázolja a könyvvár működését Réka. A csoport maga készítette a szekrényeket, először a rokonságon belül kezdték gyűjteni a könyveket, majd a helyiek is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Egy nagymegyeri lakos több táska könyvvel járult hozzá a mini könyvtárak felöltéséhez.

Mindhárom szekrénykében műfaj, illetve korosztály szerint csoportosították a könyveket. Legalul van a gyerekirodalom, hogy a legkisebbek is megtalálják a nekik való olvasmányokat. A sétányon elhelyezett várat főként szlovák művekkel töltötték fel, így kínálnak olvasnivalót a fürdőbe érkező turistáknak. Réka elmondta, többen óva intették őket attól tartva, hogy rövid életű lesz a kezdeményezés, megrongálják a szekrényeket, kiveszik a könyveket. Az eddig eltelt időszak azonban rácáfolt a felvetésekre.

„Néha kicsit rendetlenség van benne, de akkor csak megállok és elrakodok” – jegyezte meg az üvegajtós szekrény előtt Katona Réka. A fiatalok elmondták, Csiliznyáradon és Vásárúton is példát vettek róluk.

Lukács József Csiliznyárad polgármestere lapunknak elmondta, hogy a Csemadok helyi alapszervezete, és annak elnöke Illés Attila szorgalmazta a könyvvár megépítését.

„A falu központjában, a buszmegállónál kialakított téren helyeztük el a szekrényt, amit a csemadokosok felújítottak és a lakosokkal együtt megtöltöttek. A karantén ideje alatt zárva volt a könyvtár, de itt mégis találtak olvasnivalót a helyiek. Látom, hogy állandóan változik a kínálat,

nálunk is népszerű a könyvvár” – nyilatkozta Lukács József

hozzátéve, hogy a fertőtlenítőszer sem hiányzik a kis szekrényből.

Bevezető
Nagymegyer/ Csiliznyárad |

Kölcsön könyvek a városközpontban, az alapiskola mellett, és a sétányon – nemrég három könyvvárral örvendeztette meg a város lakosait és a turistákat a Snitt.

Település / hely
Nagymegyer/ Csiliznyárad

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kiss Bartalos Éva

Read More

Post Comment