Search by category:
Egyéb kategória

Jelenleg Zuzana Čaputová kezében van a főügyészválasztás
Nagy Roland
2020. 07. 16., cs – 16:06

2020. július 17., péntek – 07:00
Zuzana Čaputová
Friss ikon
Off

Törzs

A parlament a nyári szünet előtti utolsó ülésen még megszavazta a törvénymódosító javaslatot, melynek értelmében jelentősen megváltoznának a főügyészválasztás körülményei. A jelen lévő 122 képviselőből 82 szavazott a törvény elfogadása mellett, 40-en pedig ellene. Ennél a szavazásnál a koalícióban teljes volt az összhang: az összes jelen lévő képviselőjük igennel szavazott. A Smer, az ĽSNS és a Peter Pellegrini vezette Hlas párt jelen lévő képviselői ugyanakkor mindannyian a módosítás ellen szavaztak, de értelemszerűen ez kevésnek bizonyult.

Čaputová aggályai

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a törvény életbe is léphet. A folyamat utolsó állomása Zuzana Čaputová köztársasági elnök, aki ha nem írja alá a módosítást, akkor az visszakerül a képviselők elé (igaz, ebben az esetben megtörhetik az elnöki vétót, de erre csak a parlament következő, szeptemberi ülésén kerülhet sor). 

  • Újonnan olyan személyt is jelölhetnének a főügyészi posztra, aki korábban nem dolgozott ügyészként. Fontos azonban, hogy a jelölt betöltse 40. életévét, és legalább 15 éves jogi szakmai gyakorlattal rendelkezzen.
  • A jelölteket már nemcsak a parlamenti képviselők javasolhatnák, hanem az igazságügyi miniszter, az Ügyészi Tanács (Rada prokurátorov SR), az emberjogi ombudsman és egyéb jogi intézmények is (például a jogi egyetemek).
  • Az alkotmánybírók meghallgatásához hasonlóan a főügyészjelöltek meghallgatása is nyilvános lenne, sőt, a parlamenti szavazás sem lenne titkos.
  • Amennyiben a főügyész nem végezné „rendesen, tisztességesen, függetlenül vagy pártatlanul” a feladatát, a parlament bármikor visszahívhatná.
Cím
A törvényjavaslat fő változtatásai

Az államfő korábban már jelezte, hogy problémái vannak Juraj Šeligáék (Za ľudí) javaslatával, pontosabban azzal a ponttal, amelynek következtében már nemcsak ügyészek, hanem más jogi végzettséggel rendelkező személyek is indulhatnának a főügyészi posztért.

Ez egyébként a javaslat legmegosztóbb változtatása, melyet nemcsak Robert Fico (Smer) és Peter Pellegrini (Hlas) részéről ért bírálat, hanem a koalíción belül is, többek közt Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi minisztertől. Az említett ellenzéki képviselők úgy gondolják, a koalíció azért tette bele ezt a módosítást a törvénybe, hogy az OĽaNO-val köztudottan jó kapcsolatot ápoló Daniel Lipšicet, a korábbi belügy- és igazságügyi minisztert ültethessék a főügyészi székbe.

Daniel Lipšic
Leírás

Az ellenzéki képviselők az új törvényjavaslatot „lex Lipšicként” emlegetik

Pellegrini tegnapi sajtótájékoztatóján fel is szólította az elnöknőt, hogy ne írja alá a javaslatot.

Lipšic még nem erősítette meg, hogy valóban indulna a pozícióért, a koalíciós képviselők pedig állítják, egyelőre nincs egységes jelöltjük a posztra.

Több nevet emlegetnek

Az új főügyésszel kapcsolatban egyébként nem csak Daniel Lipšic neve merült fel. A már korábban említett Jozef Čentéš például jelezte, hogy amennyiben jelölik őt a posztra, elfogadja a kihívást. Felmerült továbbá a Markíza televízió váltóbotrányában tevékenykedő ügyész, Ján Šanta neve is, aki az aktuality.sk-nak erősítette meg, hogy szintén vállalná a jelöltséget.

Jozef Čentéš
Leírás

Jozef Čentéš

Ján Šanta
Leírás

Ján Šanta

Mi lesz Čiznárral?

Péntek délelőtt hivatalosan is lejár Jaromír Čižnár hivatali ideje. A jelenlegi főügyészt még 2013-ban, napra pontosan 7 évvel ezelőtt nevezte ki Ivan Gašparovič egykori köztársasági elnök. Az új főügyészt azonban várhatóan csak hónapok múlva fogják megválasztani, még abban az esetben is, hogyha Čaputová hajlandó aláírni a törvényt. Ha ez megtörténik, akkor a főügyészjelöltekre nyilvános meghallgatások sora vár, s csak ezután szavaznak róluk a parlamentben. 

Az elhúzódó folyamat miatt Mária Kolíková már korábban is jelezte, hogy Čižnárnak valószínűleg meg kell hosszabbítania a hivatali idejét. A főügyész azonban egyelőre nem akarta elárulni, hogy mihez kezd a jövőben, először mindenképpen Čaputovával szeretne egyeztetni.

„Nem lenne túlságosan tisztességes, ha az állam feje a médiából tudná meg a döntésemet”

– nyilatkozta a főügyész a TASR hírügynökségnek.

Jaromír Čižnár
Leírás

Lehet, hogy Jaromír Čižnárnak meg kell hosszabbítania hivatali idejét

A főügyész szerepe

Az új főügyész megválasztása az új kormánykoalíció egyik legfontosabb döntése lesz. A főügyész az igazságszolgáltatás egyik alappillérének számít, aki egyrészt az egész ügyészség működéséért felel, másrészt pedig a legnagyobb politikai botrányok megoldásával is foglalkozik. A főügyészválasztás politikai súlyát jól mutatja, hogy 2010-ben és 2011-ben a szavazás majdnem a Radičová-kormány bukásához vezetett. A kormányfő ugyanis leszögezte: ha Dobroslav Trnkát megválasztják főügyésznek, lemond a pozíciójáról. Trnka az előző hivatali ciklusban, vagyis 2004 és 2011 között már főügyészként tevékenykedett. A szóban forgó főügyészválasztás egyébként egészen 2013-ig húzódott, és a médiában olyan információk is megjelentek, hogy a szavazásnál állítólag lefizettek néhány koalíciós képviselőt, hogy az akkor ellenzékben ülő Smer jelöltjét, Trnkát támogassák. Végül azonban nem sikerült megválasztani sem Trnkát, sem a koalíció jelöltjét, Jozef Čentéšt. Előbbi 74, utóbbi 73 szavazatot kapott (a megválasztáshoz 76 szavazatra lett volna szükség). Az esetleges lefizetés hivatalosan nem lett bebizonyítva.

Dobroslav Trnka
Leírás

Dobroslav Trnka

Trnka neve azonban a médiában összefonódott a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kočnerrel. A hírhedt vállalkozó állítólag többször is megfordult Trnka irodájában, sőt, egy hangfelvétel is előkerült, ahol Kočner elfogadhatatlan hangnemben beszél a főügyésszel. Az anyag arról szól, hogy Trnka állítólag megpróbálta megzsarolni Jaroslav Haščákot egy, Gorilla-üggyel összefüggő hangfelvétellel.

Trnkáról azóta kikerült még egy felvétel, amelyen állítólag Ján Počiatekkel, a korábbi smeres pénzügyminiszterrel vitatott meg egy korrupciós botrányt. Az ügyben egyelőre rendőrségi eljárás zajlik.

Bevezető
Pozsony |

A parlament a második és a harmadik olvasatban is megszavazta a főügyészválasztás módosításával kapcsolatos javaslatot, így jelenleg Zuzana Čaputová államfőn múlik, hogy életbe lép-e a törvény.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment