Search by category:
Egyéb kategória

Gazdagabb lesz az idei gabonatermés
Molnár Iván
2020. 07. 16., cs – 17:30

2020. július 17., péntek – 15:00
Micovsky
Friss ikon
Off

Törzs

Szlovákiában továbbra is a búza a leggyakrabban termesztett gabonaféle, amely a sűrűn vetett gabonafélék termésterületének a 70 százalékát teszi ki. „Idén nagyjából 391 ezer hektáron termesztenek búzát az országban, a termés pedig csaknem 2 millió tonnával haladhatja meg a tavalyit” – mondta el tegnap a tárcavezető.

Árpát idén 133 ezer hektáron termesztenek, a vetésterület így nagyjából 5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. „Idén a sörárpa is rendkívül jól terem, vagyis az átlagosnál is többet takaríthatnak be belőle, miközben a sörárpánk minőségi mutatói alapján globális viszonylatban is a legjobbak közé tartozunk” – állítja Mičovský.

A tárcavezető szerint a minisztérium továbbra is az egyik legfontosabb célkitűzésének tartja Szlovákia élelmiszer-biztonságának a növelését, amihez elengedhetetlen a minőségi gabonatermesztés. „Örülök, hogy ehhez – a gazdáknak nyújtott támogatásokkal – mi is hozzájárulhatunk. Az uniós alapokból 45 millió, az állami költségvetésből pedig további 55 millió eurót tudunk folyósítani a gazdáknak rendkívüli segélyként. A források racionalizálásának köszönhetően ezt további 10 millió euróval fejelhetjük meg, vagyis együttesen mintegy 110 millió euró áll a rendelkezésünkre” – nyilatkozta Mičovský, aki szerint ősszel újabb eurómilliókkal nőhet a támogatások összege.

Bevezető
Cífer |

Az előzetes becslések szerint a kedvezőtlen időjárás ellenére átlagon felüli lesz az idei gabonatermés Szlovákiában – nyilatkozta Ján Mičovský földművelésügyi miniszter, miután tegnap a Nagyszombat melletti Cíferen tájékozódott az aratás aktuális állásáról.

Címkék

Település / hely
Cífer

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment