Search by category:
Egyéb kategória

TIS: Kováčik speciális ügyész tavaly több mint százezer eurót keresett
Hegedűs Norbert
2020. 07. 17., p – 17:14

2020. július 17., péntek – 18:00
Dušan Kováčik
Friss ikon
On

Törzs

„Dušan Kováčik speciális ügyész, Jaromír Čižnár főügyész és az ő három helyettesük tavaly kétszer kaptak prémiumot, összesen 8500 euró értékben, emellett felvették a 13. és a 14. fizetést is” – közölte a nonprofit szervezet. Az ügyészséget vezető tisztviselők tehát többet keresnek, mint a miniszterelnök. A 2018-as és 2019-es adatokat a főügyészség bocsátotta a TIS rendelkezésére.

A TIS állítja: az ügyészséget vezető tisztviselőknek fizetett prémiumok nincsenek olyan eredményekhez kötve, mint például a perek meggyorsítása vagy a sikeres vádemelés. A főügyésznek fizetendő prémiumot a TIS szerint az ügyészek tanácsa hagyja jóvá a helyettese, Viera Kováčiková javaslatára. „De facto tehát az alárendeltjei javasolják és hagyják jóvá a prémiumot” – figyelmeztet a TIS. Kováčiková a 2019-ben kifizetett jutalmakat Čižnárnak a hivatalos feladatain túl végzett munkájával indokolta, példaként különféle találkozókat és együttműködéseket említett.

A nonprofit szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy a főügyész hibát vétett a vagyonbevallásában. Nem tüntette fel az átalánydíjas költségtérítés összegét, holott erre külön rubrikát jelölnek ki. A funkciójából származó bevétele így a negyedével kevesebb lett.

A helyettesek és a speciális ügyész jutalmáról a főügyész dönt. Dušan Kováčik speciális ügyész bevétele tavaly összesen 104 795 eurót tett ki. Ebben benne van a 13. és a 14. fizetés – összesen több mint 13 000 euró -, valamint a 8510 eurós prémium is. A TIS rámutatott: a speciális ügyészé a harmadik legjobban fizetett állami tisztség a nemzeti bank elnöke és az államfő után. A nonprofit szervezet szerint ugyanakkor Kováčik hosszú ideje gyenge eredményeket produkál, emellett a vámhivatal is megbüntette őt egy 200 000 eurós készpénzletét miatt. Ennek ellenére Kováčik a lehető legmagasabb jutalmat kapta a főügyésztől.

Čižnár elhatárolódik

Jaromír Čižnár főügyész elhatárolódik a TIS által ma közzétett információktól és félrevezetőnek nevezte őket. Szerinte a TIS azt a benyomást igyekszik kelteni, mintha a főügyész és a különleges ügyész önkényesen vette volna fel a 13. és a 14. fizetését. A főügyésznek nincs hatásköre a tizenharmadik és a tizennegyedik fizetés kifizetésére, ezt a 154/2001 számú törvény szabályozza

A nonprofit szervezet azt állítja, hogy a főügyész hibázott, amikor a vagyonbevallásában nem tüntette fel az átalánydíjas költségtérítés összegét. A TIS ezzel kapcsolatban vagy szándékosan hazudik, vagy nem érti az átalánydíjas költségtérítés fogalmát. Ez a kompenzáció ugyanis nem függ össze a funkció ellátásáért járó jövedelemmel, ezzel a funkció betöltésével járó költségeket egyenlítik ki. Az ügyész fizetését a 93. paragrafus 154/2001 számú, az ügyészekről és a jogászokról szóló rendelete szabályozza, a funkcióért járó fizetésből, kompenzációkból, fizetés-kiegészítésekből és jutalomból áll. Mindezt Jaromír Čižnár főügyész feltüntette az adóbevallásában.

Bevezető

Dušan Kováčik speciális ügyész tavaly több mint 100 000 eurót keresett. Jaromír Čižnár főügyész nem tüntette fel a vagyonbevallásában a 25 000 euró összegű, átalánydíjas költségtérítést. Minderről a Transparency International Slovensko (TIS) nonprofit szervezet tájékoztatott a közösségi hálón pénteken.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment