Search by category:
Egyéb kategória

Több marad az adós szenior zsebében
Mészáros Richárd
2020. 07. 18., szo – 10:16

2020. július 18., szombat – 17:15
idősek
Friss ikon
Off

Törzs

Sok szenior azt hiszi, hogy a nyugdíjba vonulással egy csapásra megszabadul az esetleges adósságoktól. Ezt gondolta a zsolnai származású Mária is, aki 3 év múlva éri el a nyugdíjkorhatárt, és az utóbbi időben több adósságot is felhalmozott. Az egyik mobiltársaság végrehajtója eljárást kezdeményezett ellene, amit ő figyelmen kívül hagyott. Eladta a lakását, Csehországba költözött, ott talált munkát, de a szlovák állampolgársága megmaradt. Elvált, és a hivatalos levelek, figyelmeztetések a régi állandó lakhelye szerinti községi hivatalba érkeznek. Vagyona nincs, csak két felnőtt gyereke. Csehországban 3 alternatív pénzintézettől vett fel kölcsönt összesen 285 ezer cseh korona értékben, de csak a minimumot törleszti, ezért a kamatok nőnek. Abban reménykedik, a nyugdíjjal majd megszabadul minden tartozásától.

„A nyugdíjkorhatár elérése azonban nincs hatással a hitelezőkkel szembeni kötelezettségeire, sem a végrehajtási eljárásra. Ha Szlovákiában nyugdíjat fognak folyósítani a számára, a végrehajtó ráteheti a kezét, és minden hónapban levonhatnak majd belőle bizonyos törlesztőrészletet. A halála esetén pedig a gyerekei megöröklik az adósságát is, hacsak nem mondanak le az örökségükről, ami ez esetben megérheti, hiszen a hölgynek nincs semmilyen vagyona, csak tartozása” – fejtette ki Milan Ficek ügyvéd.

A nyugdíj is bevétel

Végrehajtói határozat alapján letiltható az adós személy bevétele, miközben a nyugdíj valamennyi típusa is bevételnek minősül, és jogszabály vagy végrehajtható határozat alapján letiltható belőle bizonyos összeg. Vagyis a nyugdíjletiltás azt jelenti, hogy a végrehajtó hivatalos úton utasítja a jövedelmet biztosító szervet – a Szociális Biztosítót –, hogy az adós nyugdíjából rendszeresen vonjon le bizonyos összeget, és azt utalja át a végrehajtónak, illetve a hitelezőnek. A szeniorok a leggyakrabban a távközlési vállalatokkal, a bankokkal, internetszolgáltatókkal, az egészségbiztosítóval vagy a különféle gyorshitelező társaságokkal szemben halmoznak fel adósságokat.

Egyszerre több hitelező

A Szociális Biztosító rendszerében olyanok is szerepelnek, akiknek a járandóságából egyszerre több végrehajtói határozat alapján kell levonni bizonyos összegeket, mert egyszerre több hitelezőt kell kielégíteni.

„Ha valakinek több adóssága van, fontossági sorrendet kell felállítani, meg kell állapítani, hogy melyik élvez elsőbbséget, és a konkrét levonást képlettel kell meghatározni. Elsőbbséget élvez például a kiskorú gyermekre fizetett tartásdíj, az adóhivatallal szembeni tartozás, az elmaradt szociális és egészségbiztosítási díj, egy másik személynek okozott súlyos testi sértés miatt kiszabott kárpótlás, a családi pótlék, a kifizetetlen szociális szolgáltatások. A gyorshitelezőkkel és a távközlési szolgáltatókkal szembeni adósságok nem élveznek elsőbbséget” – magyarázta Peter Višváder, a Szociális Biztosító szóvivője.

A levonás összege

A havi nyugdíjlevonás függ a létminimum időszerű összegétől, az adós nyugdíjától, az általa eltartott személyek számától és attól, hogy elsőbbséget élvező tartozásról, esetleg kihágásért kiszabott bírságról van-e szó. A nyugdíjas teljes járandóságát nem lehet letiltani – fontos alapszabály: az adós részére meg kell hagyni egy minimális összeget, amelyből biztosítani tudja a legfontosabb életfeltételeket. „Ez a minimális összeg a mindenkori létminimumnak felel meg, ami jelenleg 214,83 euró. Van azonban néhány kivétel, például amikor tartásdíjról van szó, vagy ha a szeniort olyan szociális intézményben helyezték el, ahol ételt és zsebpénzt is kap” – tette hozzá Višváder.

Június végéig 210,20 euró volt a létminimum összege, tehát július 1-jétől egy picivel, pontosan 4,63 euróval több maradhat az adósságban úszó szeniorok zsebében. Ha a nyugdíjassal egy háztartásban él egy másik személy, akit eltart, azért további 107,42 eurót (a létminimum 50%-a) számítanak, ez esetben a végrehajtó legkevesebb 322,25 euróhoz nem nyúlhat. Ha a havi járandóság ennél kevesebb, nem lehet semmit levonni, a végrehajtást ideiglenesen leállítják. Ilyen esetben a további végrehajtás lehetőségét felül kell bírálni vagy a törlesztési részleteket át kell értékelni. Nem árt tudatosítani: az adósságtörlesztés ideiglenes leállítása nem azt jelenti, hogy megszűnt a tartozás. A jövőben, ha a nyugdíjas bevétele lehetővé teszi, majd ismét törlesztenie kell.

Az igazságügyi minisztérium keretében működő Fogyasztói Szerződések Feltételeit Elbíráló Bizottság ajánlásai:

  • Alaposan fontoljuk meg, szükségünk van-e hitelre, és ha igen, milyenre, és azt képesek vagyunk-e törleszteni.
  • Helyben ne írjunk alá semmit, vigyük haza, tanulmányozzuk át a szerződést, kérjük ki a rokonok, esetleg egy jogász véleményét!
  • Ha nem tudunk fizetni, késünk a törlesztőrészlettel, arról előre tájékoztassuk a hitelezőt, kérjünk törlesztési haladékot!
  • Ha távúton kötött szerződésről van szó, ne feledjük: 14 napig jogunkban áll visszalépni tőle. 
  • Ha a hitelezőnek túlzott követelései vannak, ne féljünk bírósághoz fordulni, kérjük a szerződés érvénytelenítését!
  • Soha ne adjuk fel, mindig védekezzünk, akár bírósági úton is!
Cím
Hogyan kerüljük el a problémákat

Törlesztés idősotthonból

Aki idősotthonban él, és a járandóságából fizeti az ottani ellátás és szolgáltatások költségeit, a végrehajtó nem nyúlhat az erre szükséges összeghez, és némi zsebpénzt is a szeniornál kell hagyni, ami legalább a létminimum 25%-ának megfelelő összeg (53,70 euró). Ha az intézményben nem biztosított az étkezés, akkor a nyugdíjasnál kell maradnia legkevesebb 161,12 eurónak (a létminimum 75%-a).

A létfenntartáshoz szükséges alapösszeg leszámítása után a nyugdíj maradékát eurócentekre lefelé kerekítik úgy, hogy az eredmény 3-mal osztható szám legyen. Utána ezt 3 részre osztják. Az első harmad az összes tartozás törlesztésére szolgál, a második harmadot az elsőbbséget élvező adósság törlesztésére kell fordítani, a harmadik harmadot pedig hozzáadják ahhoz az összeghez, amelyet a nyugdíjasnál kell hagyni. A végrehajtói határozat teljesítésére az első és a második harmadot lehet használni. Ha nem elsőbbséget élvező adósságról van szó, a nyugdíjból csak az első harmadnak megfelelő összeget tiltják le. Ha elsőbbséget élvező tartozásról van szó, a letiltás az első két harmadnak felel meg.

Ingóságok eladása

A végrehajtó nem nyúlhat olyan tárgyakhoz, amelyek törvényből kifolyólag nem képezhetik a végrehajtás tárgyát. Főleg olyan dolgokról van szó, amelyek nélkülözhetetlenek az alapvető életszükségletek biztosításához, a munkafeladatok teljesítéséhez, vállalkozáshoz, illetve amelyek értékesítése sérti az erkölcsi normákat. A végrehajtó nem nyúlhat a mindennapi életben használt ruhákhoz, alsóneműhöz, cipőhöz, a háztartás nélkülözhetetlen felszereléséhez, egészségügyi segédeszközökhöz, tankönyvekhez, jegygyűrűhöz, sem ahhoz, aminek a beszerzéséhez a szociális ügyi hivatal anyagi támogatást adott.

(sza)

Bevezető

A szeniorok a végrehajtás szempontjából az egyik leginkább veszélyeztetett csoportot alkotják, ezért jobban oda kellene figyelniük a kiadásaikra, hogy ne kerüljenek olyan szűkös anyagi helyzetbe, amikor az egyedüli bevételük a csökkentett nyugdíjuk lesz. Jó hír, hogy adósságtörlesztés esetén nyártól a végrehajtó egy picivel több pénzt köteles a nyugdíjasnál hagyni.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment