Search by category:
Egyéb kategória

Folytatódik a rejtélyes elefántpusztulás
Hegedűs Norbert
2020. 07. 19., v – 11:32

2020. július 19., vasárnap – 16:00
elefántok
Friss ikon
Off

Törzs

A botswanai hatóságok széles körű vizsgálatokat végeznek annak kiderítésére, mi végezhetett a több száz elefánttal. A legtöbb tetemet Seronga és a környező falvak közelében találták, de egy kétnapos kutatás eredményeként kiderült, hogy vannak elhullott állatok a namíbiai határ közelében, az északi oldalon is. A tisztázatlan elhullások egy 8000 négyzetkilométeres területen koncentrálódnak, ez a régió mintegy 18 ezer elefánt otthona.

„Eltávolítottuk és összegyűjtöttük 62 állat 122 tülkét, két tetemnek csak egy-egy tülke volt” – mondta Seronga faluban tartott pénteki sajtótájékoztatóján a minisztérium főállatorvosa.

A vadvédelmi hatóságok képviselői elmondták, hogy megérkeztek a korábbi mintákból származó, az állatok pusztulásának okát kereső laboratóriumi vizsgálatok eredményei Zimbabwéből. Ezeket azonban addig nem közlik, amíg nem jön meg a többi teszteredmény Dél-Afrikából ezen a héten. Az adatokat ekkor egyeztetik, és ha mindkét vizsgálat ugyanarra jutott, akkor vonhatják le a következtetéseket.

Megrázó fotókat készítettek az elpusztult állatokról
Leírás

Megrázó fotókat készítettek az elpusztult állatokról

Április vége óta tart az elefántok rejtélyes pusztulása Botswanában, az Okavango folyó deltájának vidékén. Egyes korábbi jelentések 350-et meghaladó elhullásról szóltak, a hatóságok azonban végül 281 elefánt halálát igazolták eddig.

A brit székhelyű National Park Rescue munkatársa, Niall McCann a BBC-nek elmondta, hogy először május elején értesítették a hatóságot, amely ezután légi felderítést végzett a delta fölött.

„A háromórás repülés alatt 169 tetemet láttak, ami rendkívül nagy szám. Egy hónappal később egy újabb kutatás még több elhullott állatot talált. A szárazságot leszámítva nem volt még olyan esemény, ahol ennyi elefánt pusztult volna el” – magyarázta.

a

„Az általunk megfigyelt élő elefántok egy része gyengének, fásultnak és lesoványodottnak tűnt. Néhányuk zavarodottnak látszott, nehézkesen járt, a részleges bénultság jeleit mutatta vagy sántított” – írta jelentésében az Elephants without Borders (EWB) nevű szervezet, amely május elején végzett légi felderítést a régióban. Mike Chase, a szervezet vezetője szerint az egyik elefánt például körbe-körbe sétált és képtelen volt irányt változtatni, noha a társai próbáltak segíteni neki.

Májusban a hatóságok kizárták, hogy orvvadászok állnának a tömeges pusztulás hátterében, mivel a tülköket nem távolították el. Ha pedig a bűnözők ciánt használtak volna, attól nem csak elefántok hullottak volna el.

a

A botswanai kormány felvette a kapcsolatot a szomszédos Zimbabwével, Angolával, Namíbiával és Zambiával is, ezekben az országokban azonban nem tapasztaltak hasonló elefántpusztulást.

Afrika elefántpopulációja hanyatlik az orvvadászat miatt, ám Botswanában, amely a kontinensen élő elefántok csaknem egyharmadának ad otthont, az 1990-es évek vége óta 80 ezerről 130 ezerre nőtt az állatok száma.

Néhány gazdálkodó számára az elefántok csak kellemetlenséget jelentenek, mivel gyakran elpusztítják a termést. (MTI)

Bevezető

Újabb és újabb elpusztult elefántokat találtak Botswanában, az ország északnyugati részén lévő Seronga és Eretsha falvak térségében mostanáig összesen 281 tetemre bukkantak – közölte a vadvédelmi és nemzeti parkokért felelős minisztérium képviselője.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Read More

Post Comment