Search by category:
Egyéb kategória

A betegek 72 százaléka sokallja a gyógyszerkiadásokat

A betegek 72 százaléka sokallja a gyógyszerkiadásokat
Hegedűs Norbert
2020. 10. 12., h – 09:51

2020. október 12., hétfő – 18:00
gyógyszer illusztráció
Friss ikon
Off

Törzs

A költségek alakulására a betegek nagyon érzékenyen reagálnak, s egyebek között ez az, ami miatt elégedetlenek a betegellátással. A megkérdezettek 72 százaléka véli úgy, hogy túl sokat kell a gyógyszerekért fizetniük. A 2muse ügynökség által végzett felmérésbe 606 beteg kapcsolódott be. „A koronavírusjárvány első hulláma után sok család anyagi helyzete romlott, s a gyógyszerköltségek tovább emelkedtek” – figyelmeztetett Mária Lévyová, a szövetség elnöke.

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Intézetének adatai szerint az elmúlt évben több mint 445 millió eurót fizettek ki a betegek gyógyszerekre saját zsebből. Az elnök asszony szerint mindenki tehet azért, hogy ez a helyzet megváltozzon. „Ha az olcsóbb gyógyszernek ugyanaz a hatása, mint a drágábbnak, és a beteg jól tolerálja, a választásnál a készítmény ára lehet az egyik kritérium. Ezzel nemcsak a beteg takarít meg pénzt, hanem a betegellátó rendszer is. A megspórolt pénzt más betegek kezelésére lehetne fordítani” – tette hozzá Lévyová.

A felmérés szerint az orvosok és a gyógyszerészek gyakrabban kínálnak olcsóbb gyógyszert azoknak a betegeknek, akik több preparátumot szednek. Csaknem minden ötödik páciens viszont nem kapott ilyen ajánlatot sem az orvostól, sem a gyógyszerésztől. A gyógyszerek önfizetése most rendkívül időszerű kérdés, hiszen most folyik az erről szóló törvény módosítási vitája, amibe a szövetség is bekapcsolódott. Lévyová szerint nem minden nyugdíjasnak, súlyos egészségkárosultnak és 6 éves korú gyereknek kellene teljesen eltörölni a gyógyszerekhez való hozzájárulást. „Felhívtuk a figyelmet arra, hogy mindenekelőtt az a fontos, hogyan befolyásolja a gyógyszerek önfizetése a beteg gazdasági és szociális viszonyait.

Bevezető

A szlovákiai betegek csaknem háromnegyede úgy véli, túl sokat kell a gyógyszereikhez hozzáfizetni. Ez derült ki a Lieky s rozumom projekt felméréséből, aminek segítségével a Betegek Jogvédelmi Szövetsége rendszeresen tájékoztatja a pácienseket az észszerű gyógyszerfogyasztásról.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kovács Ilona

Read More

Post Comment