Search by category:
Egyéb kategória

Korunk betegsége a magnéziumhiány

Korunk betegsége a magnéziumhiány
Hegedűs Norbert
2020. 10. 12., h – 09:54

2020. október 13., kedd – 13:03
dió mogyoró
Friss ikon
Off

Törzs

A magnézium az emberi szervezetben a negyedik legnagyobb mennyiségben jelen lévő ásványi anyag. Nagyon sok folyamatban nélkülözhetetlen. Így például szerepe van a vázizom, a szívizom és a méhizom működésében, az idegműködésben. Jótékonyan befolyásolja a szív- és érrendszer működését, gátolja bizonyos szívfrekvencia-zavarok kialakulását, szabályozza a vérnyomást. Nőknek naponta 300, férfiaknak naponta 350 milligramm magnéziumot kellene fogyasztaniuk. Megfelelő táplálkozás és életmód mellett ez a mennyiség a táplálékkal is bevihető. Ám bizonyos esetekben magnéziumpótlásra lehet szükség, hogy az ásványi anyag hiánya ne okozzon betegségeket. A fokozott stressz például emeli a napi magnéziumszükségletet. Ha ezt nem vesszük figyelembe, bizony problémáink lehetnek. Szintén előidézheti a magnéziumhiányt a túlzott fehérjeés zsírfogyasztás, a foszfáttartalmú élelmiszerek, például a szénsavas üdítőitalok, virslik, felvágottak, fagylaltok túlzott fogyasztása, a túl sós ételek, a fogyókúra. Terhes nőknek és szoptatós anyáknak is szükségük lehet magnéziumpótlásra. Mivel a magnéziumsók oldódnak a vízben, a gyakran alkalmazott, hibás konyhai eljárásokkal magunk is csökkentjük az egyébként egészséges ételek magnéziumtartalmát. Így például nem jó túl hosszan áztatni, főzni a magnéziumtartalmú ételeket, illetve ha lehet, érdemes kevés főzővízben elkészíteni, és a vizet is felhasználni, hisz abban oldódik ki a magnézium egy része. A „túlfinomított” gabona alapú termékek – a fehér kenyér, finom pékáruk – túlzott fogyasztása is a magnéziumbevitel csökkenéséhez vezet.

A magnéziumhiányt elsősorban egészséges táplálkozással, életmódváltással érdemes kezelni. A legfontosabb magnéziumforrások a burgonya, a zöldségek, a különféle hüvelyesek és halfélék, valamint a csonthéjas gyümölcsök. Fontos a megfelelő magnéziumtartalmú ásványvizek fogyasztása is, különösen azok számára, akik aktívan sportolnak. Figyeljünk arra, hogy az elérhető forrásvizek és ásványvizek magnéziumtartalma nagymértékben eltérhet, ezért mindig érdemes elolvasni a csomagoláson lévő információkat. Ha szükséges, vény nélkül kapható gyógyszerekkel is segíthetjük szervezetünk magnéziumpótlását. Érdemes olyan készítményt választani, amelyik szerves savat (orotát) is tartalmaz, hiszen ezek fokozzák a magnézium felszívódását a szervezetben. 

(átl)

Bevezető

Az egészségtelen életmód sok bajt okoz a szervezetben. Kevés szó esik a magnéziumhiányról. Pedig ennek az ásványi anyagnak a hiánya nemcsak izomgörcsöt és levertséget, hanem szívizomproblémákat is okozhat. Bemutatjuk, hogy milyen tünetei vannak a magnéziumhiánynak és hogyan védekezhetünk ellene.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Read More

Post Comment