Search by category:
Egyéb kategória

Nincs érdemi előrelépés a Nagy-Britanniával folytatott tárgyalásokban

Nincs érdemi előrelépés a Nagy-Britanniával folytatott tárgyalásokban
Mészáros Richárd
2020. 10. 13., k – 17:47

2020. október 13., kedd – 17:50
Michael Roth
Friss ikon
On

Törzs

Roth az európai ügyekért felelős miniszterek tanácsülését követően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az unió továbbra is nagyon megállapodást szeretne kötni Nagy-Britanniával, mert annak elmaradása „fájdalmas lesz” mindkét fél, de különösen a szigetország számára.

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk egy mindkét fél számára elfogadható, ésszerű megoldás érdekében. Az EU nem megy bele rossz üzletbe” – fogalmazott.

A német miniszter hozzátette, az unió továbbra is kiáll a Brexit-megállapodásban foglaltak, köztük az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv mellett, ami létfontosságú az Ír-sziget békéje és a stabilitása, valamint az egységes piac integritásának védelme szempontjából.

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja tájékoztatásában kiemelte, valós a veszélye annak, hogy London nem tartja be a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodásban foglaltakat.

Közölte, az Egyesült Királysággal folytatott Brexit-ügyi tárgyalás előrehaladásáért felelős vegyes bizottság már a jövő héten összeül, hogy megakadályozza a „legrosszabb forgatókönyv” megvalósulását.

Nehezen, de még az év végi határidő előtt elfogadható lehet a felek jövőbeli kapcsolatrendszerét rögzítő megállapodás – tette hozzá.

Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója – aki a luxembourgi tanácsülésen tájékoztatott a tárgyalások állásáról – Twitter-üzenetében közölte, a tagországok a megbeszélés során megerősítették az unió egységét a kereskedelmi tárgyalások fontossága, valamint az EU és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatait rögzítő megállapodás sikere mellett.

A következő napokban és hetekben az uniós tárgyalódelegáció továbbra is egy mindkét fél számára tisztességes megállapodás kidolgozásán és elfogadásán fog dolgozni – tette hozzá Barnier.

Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos arról számolt be, hogy az uniós tanácsa ajánlásokat fogadott el a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett, a szabad mozgás korlátozását is érintő tagállami intézkedések összehangolásáról.     

Kiemelte, noha továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy a népegészség védelme érdekében korlátozzák-e a szabad mozgást, a korlátozó intézkedéseknek arányosnak és megkülönböztetéstől mentesnek kell lenniük, és azt azonnal fel kell oldani, amint a járvány lehetővé teszi.

Bevezető

Nincs érdemi előrelépés az Európai Unió és Nagy-Britannia közötti jövőbeni kereskedelmi megállapodásról folytatott tárgyalásokban, mivel az idő fogy, az EU-nak fokoznia kell az előkészületeit a megállapodás nélküli időszak lehetőségére – jelentette ki Michael Roth, az Európai Unió soros elnökségét adó Németország uniós ügyekért felelős minisztere Luxembourgban kedden.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment