Search by category:
Egyéb kategória

Többtucatnyi embert vettek őrizetbe a minszki nyugdíjastüntetésen

Többtucatnyi embert vettek őrizetbe a minszki nyugdíjastüntetésen
Mészáros Richárd
2020. 10. 13., k – 11:22

2020. október 13., kedd – 11:30
Fehérorosz válság
Friss ikon
Off

Törzs

A Vjaszna keddi közlése szerint az elfogottak között volt egy 13 éves gyermek. A nyugdíjasok tiltakozásán fiatalok is részt vettek. A Vjaszna szerint a rendőri intézkedések során többen megsérültek.

A Litvániába menekült ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja hangsúlyozta: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimje új mélypontot ért el a nyugdíjasok elleni erőszakos fellépéssel. „Azokkal erőszakoskodnak, akik hosszú éveken keresztül a leghűségesebb szavazóik voltak” – hangoztatta.

Cihanouszkaja szerint nyilvánvaló, hogy a rezsim már csak saját tagjait védelmezi. Az ellenzéki vezető felszólította az állampolgárokat, hogy védjék meg magukat, és vessenek véget Lukasenka uralmának.

A rendőrség tömegoszlató eszközöket, a többi között könnygázt és villanógránátot is bevetett a tömeg ellen, miután a hétfői megmozdulás résztvevői palackokkal és botokkal dobálták meg a rendvédelmi szervek tagjait.

A nyugdíjasok a Függetlenség teréről az azonos nevű sugárúton a tudományos akadémia épületéig vonultak. A meneten több mint ezren vettek részt. A tiltakozók az augusztus 9-én vitatott körülmények között újraválasztott Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követelték. A fehérorosz műszaki egyetem térségében diákok csatlakoztak szolidaritásból a nyugdíjasok menetéhez.

Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Lukasenka ellen, aki a hivatalos eredmények szerint a szavazatok 80,1 százalékát szerezte meg az augusztus 9-i elnökválasztáson. A fehérorosz ellenzék szerint a voksolást elcsalták, és a nemzetközi közösség több tagja sem ismeri el annak eredményét. A megmozdulásokon többen meghaltak, százak megsebesültek és ezreket őrizetbe vettek.

Bevezető

Több mint hetven embert vettek őrizetbe a hétfői minszki nyugdíjastüntetésen – számolt be róla a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment