Search by category:
Egyéb kategória

Elkerülő utak a ködben

Elkerülő utak a ködben
Vataščin Péter
2020. 10. 15., cs – 10:17

2020. október 15., csütörtök – 15:14
Komárom
Friss ikon
Off

Törzs

Aki rendszeresen közlekedik Párkány és Komárom között, az fejből fújhatja az útszakasz összes Achilles-sarkát. Mindössze két falut, Karvát és Ebedet kerüli el a 63-as első osztályú út, a másik öt települést viszont annak rendje és módja szerint átszeli. Balesetveszélyesnek számít például a Dunaradvány és Virt közti kereszteződés, de a 63-as hiába érinti Patot csak egy nagyon rövid szakaszon, pont a kurta hossz miatt több sofőr lusta 50 km/ó-ra lelassítani, s annál nemegyszer jóval gyorsabban halad át az ország legdélebbi faluján. A tranzitforgalom miatt sokat panaszkodnak a főút mentén lakók, s a családi házak iránt érdeklődők gyakran inkább a mellékutcákban néznek eladó ingatlan után.

Komárom
Leírás

A fekete szaggatott vonalak jelölik a javasolt nyomvonalakat Izsa és Karva között. (Részlet a Nyitrai Területrendezési Tervből)

Esély nincs rá”

A megoldási javaslatok valamilyen formában már régóta visszatérő elemei a stratégiai dokumentumoknak. A tárgyalt szakasz elkerülőútjai első ízben még a 80-as évek során jelentek meg a tervezőasztalokon a Bős-Nagymaros vízlépcső építésének egyfajta mellékprojektjeként. Mi több, 1983-ban egy beruházás akkor meg is valósult Karvánál, mivel a régi országút ki volt téve az árvizeknek. Duka Gábor (független) polgármester lapunknak egyenes úgy fogalmazott, ez számukra „főnyereménynek” számít. Tudomása szerint a dunaradványi és -mocsi faluvezetés jó 10 évvel ezelőtt érdeklődött a Szlovák Közútkezelő Vállalatnál (SSC) az ő kataszterüket érintő tervek felől, de egyértelmű elutasítást kaptak forráshiányra hivatkozva. „Esély nincs rá” – Farkas Iván (MKP) muzslai polgármester szerint ő hivatali idejének kezdetekor ezt a választ kapta az SSC akkori igazgatójától, aki más fontosabb, városokat érintő beruházásokra hivatkozott – noha Farkas úgy tudja, hogy a rendszerváltás könyékén a karvai útépítés után Muzslán folytatódott volna tovább a munka, azonban ebből végül nem valósult meg semmi. Ľubomír Púchovský (független) dunaradványi polgármester részükről semmilyen új fejleményről nem tud beszámolni a kérdésben, annál is inkább, mivel részükről most az egyelőre még a 63-as úton futó EuroVelo 6-os kerékpárút biztonságos vonalvezetését szeretnék elérni. Az elkerülő utak kapcsán borítékolhatónak tartja, hogy nagyon hosszú ideig nem lesz még változás. Az általunk megszólított három faluvezető véleménye egybecseng abban, hogy az érintett községek mérete miatt aligha számíthatunk akár középtávon is útfejlesztésre, noha a tehermentesítésre és a balesetveszély csökkentése miatt kétségtelenül szüksége lenne a beruházásra mindegyik falunak.

Legalább tervek vannak

Papíron jelenleg úgy fest a helyzet, hogy például a 2015-ös Nyitrai Területrendezési Terv értelmében a 63-as út Komárom és Párkány közti szakaszán Izsa, Pat, Dunaradvány, Dunamocs és Muzsla kaphatnának elkerülő utakat, amely azt jelentené, hogy Komárom és Párkány között lakott terület érintése nélkül, az eddigieknél jóval gyorsabban és biztonságosabban közlekedhetnénk, miközben a falvak is fellélegezhetnének. Az össztáv ezen a szakaszon jelenleg mintegy 35 kilométer, s ennek mintegy felét váltanák ki az elkerülő utak. Érdemes megjegyezni, hogy még a fejlesztés megvalósulása esetén sem oldódna meg minden probléma, hiszen például Ebed két bekötő útjánál hiányoznak a le- és felhajtó sávok, ahol a gépkocsik 90 km/ó-val haladnak, s enyhébb kanyarok is fűszerezik a közlekedést.

Farkas Iván lapunknak elmondta, a készülő új megyei területrendezési terv kapcsán a Párkányt és a környékbeli 23 falut alkotó Déli Régió Tanácsa írásban fog majd konkrét javaslatokat tenni az elkerülő utak ügye kapcsán. Mindemellett a megvalósítás időpontja kapcsán senki nem mer még csak becslést sem tenni.

A távolabbi jövő kapcsán feltételezhető, hogy az egyelőre csak itt-ott emlegetett Párkány és Esztergom közti új Duna-híd is megnövelné az erre elhaladó forgalmat, a magyarországi tervezett fejlesztésekről nem is beszélve. Egyszer majd el fog készülni az Esztergom és Budapest között tervezett M10-es autópálya, illetve hamarosan kivitelezési szakaszba lép az Esztergomtól Zsámbékig haladó M100-as autóút is, amelyek akár újabb beruházásokat válthatnak ki a szlovákiai oldalon.

A megyei terv a fejlesztést egységesen kezeli a 63-as út alsó-csallóközi szakaszának mentén elhelyezkedő falvak elkerülőútjaival is, azonban földrajzi és közlekedési okok miatt erről az etapról külön cikkben számolunk majd be – ahogyan a szinte külön esetnek számító hírhedt „izsai kereszteződés” körüli fejleményekről is.

Bevezető
Izsa/Pat/Dunaradvány/Dunamocs/Karva/Muzsla/Ebed |

A Duna mentén végigfutó I/63-as első osztályú út által érintett több falu is megváltásként tekintene az őket tehermentesítő elkerülő utakra. A jelek szerint viszont annak is örülhetnek, hogy legalább a stratégiai dokumentumokban szerepelnek a tervek.

Település / hely
Izsa/Pat/Dunaradvány/Dunamocs/Karva/Muzsla/Ebed

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Vataščin Péter

Read More

Post Comment