Search by category:
Egyéb kategória

Egymásra mutogatnak a megáradt Hernád folyó miatt

Egymásra mutogatnak a megáradt Hernád folyó miatt
Ibos Emese
2020. 10. 16., p – 08:09

2020. október 16., péntek – 11:33
Kassa
Friss ikon
Off

Törzs

„A Ruzsini-víztározó vízszintje szerda reggel hatkor a legfelső határt is elérte. Magasabb vízálláskor az úgynevezett biztonsági túlfolyók teszik lehetővé a víz elfolyását a víztározó működésének veszélyeztetése nélkül. Szerda reggel tehát, a megszabott normák betartásának megfelelően, másodpercenként 322 köbméter vizet engedtünk ki a folyókba. A víztározónak köszönhetően az építmény alatti terület stabilizálva van úgy, hogy felül több millió köbméternyi vizet tart vissza a víztározó falai mögöttˮ – közölte lapunkkal Marián Bocák, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) szóvivője.

Csökken a vízszint 
Az elmúlt évek alatt többször is megfigyelhető volt az áradások során a vízfelszínen felgyülemlő hulladék, többször felmerült az is, hogy az nem veszélyezteti-e a víztározó biztonságos működését. „A szemét, mely egyébként a Gölnic és a Hernád folyók felszínén érkezik, nem jelent különösebb veszélyt a tározó műkö-désére nézve. Az előrejelzések szerint a Hernádból érkező víztömeg már tetőzött, ezentúl pedig folyamatosan csökkennie kellene a vízszintnekˮ – tette hozzá a szóvivő. Nem sokkal lapzártánk előtt kaptuk a hírt, hogy a Hernád Abaújnádasd (Trstené pri Hornáde) és Hernádgönyű (Gyňov) között átszakította a régi töltést, a víz a mezőre ömlött.

Kassa

Elkésett szabályozás 
Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke a Sároskőszeg (Kysak) és Nagyladna közötti kerülő út elárasztásával az SVP-t okolja, véleménye szerint több út és településrész is a víztározó helytelen szabályzása miatt került víz alá. „A Hernád folyó azért is lépett ki ezen a szakaszon a medréből, mert a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat munkatársai nem az aktuális helyzetnek megfelelően szabályozták a Kassához közeli Ruzsini-víztározó vízszintjét. Tudni szeretnénk, miért nem kezdték meg a víztározó lecsapolását napokkal korábban, hiszen az előrejelzések alapján egyértelmű volt, hogy heves esőzések várhatók. Emlékeztetni szeretnék arra is, hogy nem egyedi esetről van szó, ilyenre már többször volt példa. A szóban forgó kerülő út továbbra is járhatatlan, a károk elhárítását pedig csak az árhullám elvonulása után kezdhetjük megˮ– tudatta lapunkkal Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke. Bocák állítása szerint az SVP munkatársai nem hibáztak, mindenben követték az aktuális előírásokat és az érvényben lévő utasítások szerint cselekednek. „Meg kell említeni, hogy a víztározó vízgyűjtő területén elhelyezett objektumok és berendezések a vízszint rohamos megemelkedésekor a víztározó működésére nézve nem kevés veszélyt jelenthetnek. A megyeelnök kijelentéseit, mely szerint az SVP szakemberei nem megfelelően jártak el a vízszint szabályozásakor, minden egyéb mellett sértőnek és tárgytalannak tartjuk. Az általa említett Sároskőszeg és Nagyladna közötti kerülő út is a víztározó vízgyűjtő területéhez tartozikˮ – zárta a szóvivő. 
A Ruzsini-víztározó összesen 49 millió köbméternyi víz tárolására alkalmas, az elmúlt két nap leforgása alatt az árhullám következtében valamivel több mint 60 millió köbméternyi víz gyűlt benne össze. A szóvivő véleménye szerint a víztározó akkor sem lett volna képes a víztömeg befogadására, ha az árhullám megérkezése előtt teljesen üres lett volna. A víztározó tehát sem az alatta, sem pedig a felette található területeken kihirdetett árvízkészültségi helyzeten nem változtatott volna. 

Kassa

Bevezető
Kassa |

A heves esőzések miatt a Ruzsini-víztározó szinte csordultig megtelt vízzel. A Hernád és a Gölnic folyó a víztározó hirtelen szabályzása után több helyen kilépett a medréből. Kassa megye a vízgazdálkodási vállalatot okolja a történtekért, állítják, elkerülhető lett volna a folyók kiöntése.

Címkék

Település / hely
Kassa

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Németi Róbert

Read More

Post Comment