Search by category:
Egyéb kategória

Több fejlesztést tervez az önkormányzat

Több fejlesztést tervez az önkormányzat
Ibos Emese
2020. 10. 16., p – 08:23

2020. október 16., péntek – 10:09
Nyékvárkony
Friss ikon
Off

Törzs

„Örülök, hogy sikerült a főút melletti parkot felújítani, mert az már nagyon időszerű volt. Ezen keresztül vezet a bicikliút és miután többször is előfordult, hogy a kerékpáros előtt zuhant az útra a letört ág, a felújítás elengedhetetlen volt. A dendrológus, egy híján minden fát kivágásra ítélt és a helyükre újakat ültetett a fakivágást végző cég, így nemcsak teljesen biztonságos, hanem szebb is lett ez a kis park a padokkal és az újonnan telepített stílusos világító lucernákkal” – kezdi beszélgetést Fazekas István polgármester. Ebben az évben több falufejlesztési projektet is sikerült elindítani és sikeresen lezárni Nyékvárkonyon. Egyike ezeknek, az alacsony komfortfokozatú lakások felépítése, melyeket november első heteiben át is adnak felhasználóiknak. Összesen harminc lakásról van szó, az alacsony komfortfokozat csupán annyit jelent, hogy a lakásokban nem központi fűtés van, hanem minden lakás saját fa, illetve szénfűtéses kazánnal van felszerelve. A lakosok pedig maguk gondoskodnak a fűtésről, illetve az ehhez szükséges fűtőanyagról. Az új lakások a falu Malomhely elnevezésű részében épültek, az építkezés költségeit 75 százalékban állami támogatásból, a maradék 25 százalékot pedig az Állami Lakásfejlesztési Alapból felvett hitelből fedezte az önkormányzat. Ezt a hitelt a község a lakbérekből befolyó összegből fogja törleszteni. A lakásokba elsősorban a hátrányos helyzetű, eddig romos kunyhók lakói költözhetnek be. 11 lakásba roma család költözhet be, néhány lakást a helyi hajléktalanoknak ajánlanak fel, illetve azok költöznek be, akik fizetésképtelenek, vagy bérlakásaik fizetésénél nagyobb összegű lakbér elmaradást halmoztak fel.

A másik sikeresen elindított és remélhetőleg sikeresen folytatódó projekt a csatornahálózat kiépítése. Az első már átadott, és a második, heteken belül átadásra kerülő szakaszok együttesen a községi csatornahálózat 30 százalékát alkotják. A munkálatok nagyobb része még hátra van, de a környezetvédelmi minisztérium által kiírt felhívásra reagálva a község frissítette az öt évvel korábbi csatornázási projektre beadott kérvényét. Mivel újabb uniós forrásokat lehet lehívni a minisztériumon keresztül, az önkormányzat bizakodva várja a novemberi kiértékelést és döntéshozatalt.

Az önkormányzatnak több terve is van a jövőre nézve, az egyik legfontosabb a vízelvezetés megoldása lenne. A nyári felhőszakadások és a jelenlegi tartós esőzések is alátámasztják ezt a döntést. Június 14-én leszakadt az ég a Csallóköz nagy részén, Nyékvárkonyt sem kímélve, hiszen két és fél óra alatt 126 milliméter csapadék zúdult a falura. Eldugultak a vízelvezető árkok, a víz megállt az utakon, volt olyan útszakasz, ahol 90 cm magasan állt a víz. A pincegarázsokban több gépjármű is megsérült vagy tönkrement, mert például a Fák alja és a Kertek alja utcákat teljesen elárasztotta a víz. Ez megismétlődött augusztus 18-án is, amikor egy óra leforgása alatt 65 milliméter csapadék esett le. „A valamikori vízelvezető árkok a faluban az évek alatt szinte eltűntek. Az ezek felújítására, illetve víztározók telepítésére benyújtott t pályázatunkat tavaly ugyan pozitívan bírálta el a környezetvédelmi minisztérium, de a kormányváltás ezt a döntést is felülírta. Ezért idén egy újabb pályázat beadásával próbálkozunk. Tovább folytatjuk a közterületek parkosítását is, amit szívügyemnek tartok, de nemcsak én, hiszen a szép, rendezett utcák és parkok látványa mindnyájunknak örömet szerez” – mondta zárszóként Fazekas István.

Bevezető
Nyékvárkony |

Több sikeres projekttel büszkélkedhet Nyékvárkony. A fejlesztésekkel nem állnak le, több tervük van a jövőre nézve.

Címkék

Település / hely
Nyékvárkony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Somogyi Katalin

Read More

Post Comment