Search by category:
Egyéb kategória

A véletlenszerű találkozások most is engedélyezettek

A véletlenszerű találkozások most is engedélyezettek
Czímer Gábor
2020. 10. 19., h – 12:57

2020. október 19., hétfő – 13:30
covid tömeg
Friss ikon
Off

Törzs

A gyülekezési tilalom alatt egy hétszemélyes társaság például elmehet-e túrázni, találkozhat-e egyáltalán bárhol?

A belügyminisztérium még a múlt héten hozta nyilvánosságra a honlapján a közleményt, amelyben azt írja, keddtől életbe lépett a gyülekezési tilalom, amelynek értelmében nem találkozhat hatnál több személy. A rendelkezés alól csak az egy háztartásban élők képeznek kivételt. A tárca szerint a kormány a szükségállapot idején korlátozhatja vagy betilthatja a békés gyülekezés jogát, a köztéren való gyülekezés jogát pedig engedélyhez köti. Ez az intézkedés ugyanakkor nem függ össze a Közegészségügyi Hivatal azon jogával, amelynek értelmében korlátozhatja a tömegrendezvényeket.

Az ügyben megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot is. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy a rendőrök egészen pontosan milyen jogértelmezést alkalmaznak majd a mindennapok során, de erre nem kaptunk válasz.

Csak a politikai jogokra vonatkozik

A miniszterelnök, Igor Matovič (OĽaNO) múlt heti sajtótájékozóján maga is elismerte, hogy a kormány rendelkezésének pontos értelmezését az alkotmányjogászokra hagyja. „Én ezt úgy értettem, ahogy valószínűleg az alkotmányjogászok önöknek is elmagyarázták, hogy ez a tüntetéseken való gyülekezés korlátozása” – mondta Matovič. Szerinte az intézkedés azt hivatott megelőzni, hogy az emberek egyszerre többezres demonstrációkon vegyenek részt, ahol már nem ellenőrizhető a járványügyi előírások betartása. „Én tehát úgy értem, hogy a gyülekezési tilalom ezekre a politikai jogokra vonatkozik” – tette hozzá.

Peter Pellegrini, az ellenzéki Hlas párt vezetője a ugyancsak múlt heti sajtótájékoztatóján kritizálta, hogy ha holnaptól bezárják a sportközpontokat és sportpályákat, akkor a profi sportolók, de a fiatal tehetségek sem tudják folytatni a versenyekre való felkészülésüket. Arra hivatkozott, hogy közeleg az olimpia, amire az élsportolóknak aktívan készülniük kell. Szerinte a korlátozások nem logikusak. Pellegrini szerint a regionális közegészségügyi hivataloknak egyeztetniük kellene a sportolókkal. Ennek keretében egyedi megoldást kellene találniuk arra, hogy a sportolók továbbiakban is folytatni tudják a felkészülést. A sajtótájékoztatón több sportoló is felszólalt, akik többek között arról beszéltek, egy hosszabb leállás aránytalan károkat okoz az adott sportág művelőinek.

A Sme napilap által megkeresett jogászok, így a Comenius Egyetem Alkotmányjogi Karának oktatója, Vincent Bujňák is arról beszélt, hogy különbség van a hétköznapi és a jogi értelemben vett gyülekezés között. Szerinte a kormány egy politikai jogot, a jogi értelemben vett gyülekezést korlátozta. Bujňák szerint például, ha heten vagy akár többen piknikeznek a szabadban, az nem a kérdéses politikai jog gyakorlásának az esete. „A tiltás így nem vonatkozik például a bolt előtt sorakozó emberekre sem” – tette hozzá a szakember. 

Mit is tiltanak?

Az igazságügyi minisztérium magyarázata szerint a gyülekezési tilalom elsősorban a szervezett találkozásokra, nagyobb megmozdulásokra vonatkozik, ám ugyanúgy tilosak azok a családi vagy baráti találkozások, amelyeken hat embernél több találkozik. Ellenkezőleg, az nem sért törvényt, aki például hozzátartozót gondoz, s a gondozás során hatnál is több ember van a lakásban. 

A minisztérium szerint a véletlenszerű találkozások sem sértik a gyülekezési tilalmat. Így ha például egy négytagú család séta közben találkozik az utcán egy másik négytagú családdal, ismerősökkel, nem sértik meg a szabályozást, mivel a találkozót nem tervezték be. Ugyanúgy nem sértenek törvényt, ha étteremben vagy kávézóban találkoznak hatnál is többen.

Bevezető

Nem teljesen világos, hogy mit is jelent az életbe lépett gyülekezési tilalom; maga a miniszterelnök, Igor Matovič (OĽaNO) sem tudta ezt pontosítani. Az igazságügyi tárca végül kiadott egy magyarázatot arról, hogyan is kell értelmezni a gyülekezési tilalmat.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Czímer Gábor

Read More

Post Comment