Search by category:
Egyéb kategória

Vadvirág és gyógynövény a zöldterületeken

Vadvirág és gyógynövény a zöldterületeken
Ibos Emese
2020. 10. 19., h – 12:20

2020. október 19., hétfő – 13:00
Érsekújvár
Friss ikon
Off

Törzs

Érsekújvárban több olyan területet jelöltek ki a közelmúltban, ahol virágos rétekben gyönyörködhetnek majd a városban élők. Az Agyagos utcai park megújulásának konkrét terveit a város önkormányzati honlapján tekinthetik meg a lakosok. A talaj előkészítését és a gyomirtást szakemberekre bízta a város ezekben a hetekben, majd a kijelölt területeken elvetik az egynyári, valamint az évelő növényeket. Az Agyagos utcai parkban várhatóan két éven belül mutatkoznak meg az első eredmények, ennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy virágos rét alakuljon ki a lepusztult zöldterületen. Október derekán az Égető utcában lévő jelzőlámpáktól a városi köztemető felé vezető szakaszon elválasztó zöldsávot hoznak létre, amelyet levendulával ültetnek be. Az érsekújvári lakosok korábban örömmel fogadták, hogy néhány körforgalmat is sűrű levendulaágyások, színes, apró díszvirágok ékesítenek.

Léva tizenkét területe

A járási székhelyen tavaly tizenkét olyan területet szemeltek ki, ahol a biológiai sokféleség jegyében kíméletesebben művelik, kaszálják a zöldterületeket. Léván néhány kiválasztott területen mára elmaradt az intenzív kaszálás, mert ártana a növényeknek és a rovaroknak. Dekoratív, színes rétek lesznek a városban, ahol méhek, lepkék és más rovarok is letelepedhetnek. A virágzó réteket legfeljebb évente egyszer, ősszel kaszálnák le, így több száz faj védett, értékes vagy veszélyeztetett gyógynövény szépítheti a zöldterületeket. Európában a méhek harminc, a lepkék negyven százalékát a kihalás veszélye fenyegeti. A város területén nemcsak a telepített réteken, hanem a forgalmasabb helyeken is csak tíz centiméteresre kaszálják le a füvet. 

Megújuló várpark

A lévai lakosoknak már volt alkalmuk megismerkedni az újfajta koncepcióval, és ismertek a kiszemelt területek. Ilyen lesz a lévai vár parkjában lévő zöldterület, továbbá a Perec és a Mezei utcában található parkosított rész, és hasonló réteket őriznének meg az M.R.Štefánik park területén, valamint az új temetőnél. A lévai várpark felújítási terveire és a korszerű közvilágításra 70 ezer eurót hagytak jóvá az idei költségvetésből. A zöldterület bekerítésére 5 ezer eurót szán a város. Ügyelniük kell arra, hogy a műemlékvédők számára is elfogadható kerítést emeljenek. A várpark, a Szentháromság-szobor, a zsinagóga, valamint a felújításra szoruló egykori zsidó iskola épülete körüli parcellára helyeznék ki Kittenberger Kálmán jeles lévai születésű szakíró, vadász, muzeológus, Afrika-kutató és tanár mellszobrát. 

Bevezető
Érsekújvár/Léva |

Átgondolt tervezési folyamat eredményeképpen néhány éven belül Érsekújvárban és Léván is vadvirággal és gyógynövényekkel beültetett rétek szépítenék az eddigi elhanyagolt zöldterületeket. 

Címkék

Település / hely
Érsekújvár/Léva

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Száz Ildikó

Read More

Post Comment