Search by category:
Egyéb kategória

Közös járványtérképet ajánl az Európai Tanács

Közös járványtérképet ajánl az Európai Tanács
Nagy Roland
2020. 10. 20., k – 14:43

2020. október 21., szerda – 13:05
járványtérkép
Friss ikon
Off

Törzs

Az uniós tagállamok különféle módon szabályozzák a határátlépést, miután megérkezett a koronavírus-járvány második hulláma. Eddig nem létezett egységes feltételrendszer, így az egyes országok kormányai maguk dönthették el, hogy a tagállamokat milyen feltételekkel kiáltják ki kockázatosnak, vagy kevésbé kockázatosnak, illetve hogy kiket engednek át a határon (erre jó példa a magyarországi határzár, amely kivételt tett a V4-es országok állampolgárainak).

Egységes térkép

Az Európai Tanács ennek felszámolását ajánlotta, és egy egységes európai járványtérkép megalkotását szorgalmazza. A tagállamokat arra kéri, hogy minden héten küldjenek járványügyi jelentést az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC), amely aztán egységesítené az adatokat, és hetente frissítené a térképet.

Az ET két fő kritériumot határoz meg, amelyeket a jelentésnek mindenképpen tartalmaznia kell: az előző 14 napban regisztrált fertőzöttek számát 100 ezer főre vetítve, illetve az előző heti pozitív teszteredmények arányát. Ezek figyelembe vételével döntenék el, hogy az adott ország zöld, narancssárga vagy vörös minősítést kap (kivételesen szürkét, ha nincsenek meg a szükséges adatok).

Arányos korlátozásokat!

Azt ET azt javasolja, hogy a zöld országba beutazó, illetve az onnan kiutazó személyek mozgását egyáltalán ne korlátozzák a tagállamok. Nem javasolják, hogy teljesen megtagadják a narancssárga és a vörös kategóriába tartozó országokba, viszont a korlátozások mértékét (vagyis a karanténba helyezést vagy a negatív teszteredmény felmutatását) a tagállamokra bízzák. A tanács azonban arra kéri a kormányokat, hogy a korlátozások arányosak legyenek az érintett ország járványhelyzetével. Ha valamelyik tagállam szigorítást kíván bevezetni, arról a hatályba lépés előtt 48 órával tájékoztatni kell az Európai Bizottságot (EB).

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a tanács ajánlása

„jogilag nem kötelező erejű, és az ajánlásban foglaltak végrehajtásáért a tagállami hatóságok felelősek”.

járványtérkép
  • zöld, ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 25-nél kevesebb, és a pozitív teszteredmények aránya kevesebb mint 4%;
  • narancssárga, ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 50-nél kevesebb, de a pozitív teszteredmények aránya legalább 4%, vagy ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya 25 és 150 között van, de a pozitív teszteredmények aránya kevesebb mint 4%;
  • piros, ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya legalább 50, és a pozitív teszteredmények aránya legalább 4%, vagy ha a 14 nap alatt regisztrált esetek aránya több mint 150;
  • szürke, ha nincs elegendő információ a teszteredményekről.
Cím
Az országok besorolása:

Fontos infók egy helyen

Az Európai Bizottság üdvözölte a tanács döntését. Ursula von der Leyen, az EB elnöke videóüzenetében kiemelte, hogy a különböző kritériumrendszert azért is fel kellene számolni, mert az emberek már képtelenek követni, hogy ha elutaznak egy másik EU-tagállamba, milyen korlátozásokra számítsanak.

„Össze kell hangolnunk az intézkedéseket, hogy megkönnyítsük az európaiak életét. Minél világosabbak a szabályok, annál könnyebben értik meg az emberek”

– magyarázta a bizottság elnöke, majd arra is felhívta a figyelmet, hogy a tájékozódás megkönnyítésére létrehozták a reopen.europa.eu honlapot.

Ursula von der Leyen
Leírás

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke örömmel fogadta a közös térkép kidolgozásának javaslatát

Ezen a weboldalon már elérhetővé vált a közös járványtérkép, illetve magyar nyelven is találhatunk információkat arról, milyen intézkedésekre kell számítanunk, ha valamelyik uniós tagállamba szeretnénk ellátogatni. 

járványtérkép
Leírás

A reopen.europa.eu honlapon az EU-n belüli utazással kapcsolatos összes részletet megtalálja

Az utazással kapcsolatos intézkedések megkülönböztetésére ugyanolyan színkódokat használnak, mint a járványtérképnél: a zöld azt jelenti, hogy a beutazás semmilyen módon nincs korlátozva, a narancssárga már szigorítást jelent, a vörös pedig teljes korlátozást. Ugyanitt megtalálhatjuk, hogy az adott uniós tagállamban milyen rezsimben működnek az éttermek, a bárok, a kulturális emlékművek, a templomok és a további szolgáltatások.

Bevezető
Brüsszel |

Az Európai Tanács (ET) megegyezett abban, hogy az uniós tagállamoknak egységesíteniük kell az egyes országok besorolásának kritériumait. Ezzel akarják elkerülni, hogy mindenhol más szempontok alapján korlátozzák az emberek szabad mozgását. Az unión belüli utazás feltételeiről újonnan már egy egységes európai térképen tájékozódhatunk.

Település / hely
Brüsszel

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Nagy Roland

Read More

Post Comment