Search by category:
Egyéb kategória

A vendégmunkásokat nem riasztotta el a járvány

A vendégmunkásokat nem riasztotta el a járvány
Molnár Iván
2020. 10. 26., h – 16:10

2020. október 26., hétfő – 16:58
hranica
Friss ikon
Off

Törzs

Tavaly szeptemberben már csak 139 ezer olyan álláskereső volt a szlovákiai munkaügyi hivatalok nyilvántartásában, akik egy kedvező ajánlat esetén képesek lettek volna azonnal munkába állni, a világjárvány okozta gazdasági felfordulás miatt azonban az elmúlt hónapokban alkalmazottak tízezreit bocsátották el. A Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVAR) legfrissebb felmérése szerint a tavaly szeptemberi 139 ezerről idén szeptemberre 204 ezerre nőtt az állástalanok száma, vagyis az elmúlt hónapban nagyjából 65 ezerrel voltak többen, mint egy évvel korábban.

„A legnagyobb számban az iparban, a szolgáltatásokban és a kereskedelemben dolgozók veszítették el a munkájukat”

– nyilatkozta lapunknak Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

Akik azonban arra számítottak, hogy a szlovákiai cégek az első körben a külföldi vendégmunkásoktól szabadulnak meg, azoknak csalódást kell okoznunk. Az 
ÚPSVAR most közzétett adatai szerint szeptember végén csaknem 73 ezer külföldi vendégmunkás dolgozott Szlovákiában, csupán 1,9 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A legtöbb vendégmunkás ráadásul továbbra is Ukrajnából jön hozzánk, miközben keleti szomszédunk a koronavírus-fertőzöttség szempontjából a világ élvonalába tartozik. Jelenleg is 200 ezer aktív esetet regisztrálnak, a koronavírus-fertőzésben elhunytak száma pedig már jócskán meghaladja a 6 ezret, szemben a szlovákiai 165 elhalálozással.

Marián Valentovič, az ÚPSVAR vezérigazgatója szerint az ukrán vendégmunkások száma az elmúlt hónap végén is 21 ezer körül mozgott. A sorban a szerb vendégmunkások következnek, akik több mint 11 ezren vannak. Az uniós tagországokból érkezők közül a román állampolgárokból van a legtöbb, nagyjából 8 ezer, a sorban pedig a csehek (6 ezer) és a magyarországiak (5 ezer) következnek.

A legtöbb vendégmunkás természetesen a gazdaságilag legjobb helyzetben levő nyugati járásokban dolgozik. Csak Pozsonyban 21 ezer vendégmunkást regisztrálnak, a számuk azonban a Nagyszombati járásban is jócskán meghaladja a 6 ezret, és ezrekben mérhető a Nyitrai, Malackai, Galántai, Szenci, Trencséni és Zsolnai járásban dolgozó vendégmunkások száma is. A vendégmunkások száma a régiók fejlettségi szintjével párhuzamosan csökken, vagyis minél keletebbre utazunk, annál kevesebbel találkozhatunk, Szlovákiában azonban ma már nincs olyan járás, ahol legalább pár vendégmunkást ne regisztrálnának. A sereghajtó a Mezőlaborci járás, ahol szeptember végén csupán tíz vendégmunkás dolgozott.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter szerint a munkahelyteremtő programokkal a koronavírus-járvány munkapiacra gyakorolt negatív hatásait szeretnék csökkenteni, és a fő céljuk az, hogy a munkáltatók a szlovák állampolgárokat foglalkoztassák, vagyis, hogy ezeket ne szorítsák ki a külföldi vendégmunkások. Muchová szerint a járvány második hulláma miatt azonban az elkövetkező időszakban még több ember veszítheti el a munkáját, így továbbra is érdemes lesz figyelni, hogyan alakul a vendégmunkások száma.

Bevezető
Pozsony |

A koronavírus-járvány okozta gazdasági mélyrepülés miatt az elmúlt hónapokban szlovákiai alkalmazottak tízezrei veszítették el a munkájukat, a vendégmunkások száma ezzel szemben alig csökkent.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment