Search by category:
Egyéb kategória

Egyre nagyobb veszélyben vannak a koalák

Egyre nagyobb veszélyben vannak a koalák
Mészáros Richárd
2020. 10. 29., cs – 19:06

2020. október 30., péntek – 08:00
koala
Friss ikon
Off

Törzs

„Az adatok szerint a koalák a terhelhetőségük maximumán működve próbálnak megbirkózni a környezeti változásokkal” – mondta Edward Narayan, a tanulmány egyik szerzője.

A Nyugat-sydney-i Egyetem kutatói több mint 12 ezer olyan koala adatait elemezték, amelyet Új-Dél-Wales állam három „fő koalagócpontjának” egyikéről mentettek ki 1989 és 2018 között.

A vizsgálat szerint a populációk folyamatos csökkenésének elsődleges oka betegség volt – általában a vakságot és meddőséget okozó klamídia –, amelyre az állatok fogékonyabbá váltak a „stresszfaktoroknak való hosszú távú kitettség miatt”.

A PLOS ONE című folyóiratban publikált tanulmány szerint a természetes élőhelyeik elvesztése és a betegségek a „kihalás szélére sodorják” a koalákat.

A helyi közösségi csoportok és önkéntesek sikerrel kikezelték a beteg koalák egy részét, ám Narayan szerint a populációcsökkenés megállítása érdekében „a környezetet kell meggyógyítani és nem az egyes állatokat”.

Az adatok azt mutatják, hogy a koalák ügyében kijelölt irányvonal és intézkedések hosszú távon nem tudják biztosítani a faj túlélését.

Négy évvel ezelőtt 329 ezerre becsülték a koalák számát Ausztráliában. Narayan következő tanulmánya azt fogja vizsgálni, hogy a közelmúltbeli bozóttüzek hogyan befolyásolták ezt a számot, amely várhatóan sokkal alacsonyabb lesz.

Bevezető

Folyamatosan zsugorodnak a koalapopulációk a délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales államban, ahol a természetes élőhelyeik elvesztése és a bozóttüzek okozta stressz miatt óriási terhelés nehezedik az erszényesek immunrendszerére.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment