Search by category:
Egyéb kategória

Késes támadás történt Nizzában, többen meghaltak és megsebesültek

Késes támadás történt Nizzában, többen meghaltak és megsebesültek
Mészáros Richárd
2020. 10. 29., cs – 10:54

2020. október 29., csütörtök – 11:00
Késes támadást követtek el Nizzában
Friss ikon
On

Törzs

Rendőrségi források szerint három halottja van az incidensnek. Az áldozatok egyikét, egy nőt állítólag lefejeztek. Hasonlóról számolt be Marine Le Pen radikális jobboldali politikus is.

A támadás egyes tudósítások szerint a helyi Mária mennybemenetele székesegyház közelében, más jelentések szerint magában a bazilikában történt. Az AFP francia hírügynökség azt írta: egy férfival és egy nővel a templomban végzett a támadó, a harmadik áldozat, egy nő pedig egy közeli bárban keresett menedéket, de belehalt súlyos sebeibe.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter a Twitter közösségi portálon bejelentette: válságstábot hívott össze a helyzet megvitatására.

Nizza polgármestere ugyancsak a Twitteren azt írta: minden jel arra utal, hogy terrortámadás történt. Christian Estrosi szerint a gyanúsított – akire a rendőrök rálőttek, és ezért kórházba került – az allah akbar kifejezést hajtogatta.

„Ami sok, az sok!” – dühöngött Estrosi. „Itt az ideje, hogy Franciaország feloldozza magát a béke törvényei alól annak érdekében, hogy végleg eltörölje az iszlamofasizmust területéről” – tette hozzá.

Emmanuel Macron francia elnök a történtek miatt Nizzába utazik.

Párizsban a parlament úgy döntött, hogy egyperces csenddel fejezi ki szolidaritását az áldozatokkal és hozzátartozóikkal.

A támadás ügyében a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot terrorista indíttatásból elkövetett gyilkosság és gyilkossági kísérlet miatt.

Az incidensre csaknem két héttel Samuel Paty meggyilkolását követően került sor. A tanárt egy moszkvai születésű csecsen fiatal lefejezte, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján. A gyilkosság világszerte felzúdulást keltett, és kiélezte a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között.

Nizzában 2016. július 14-én, a francia nemzeti ünnepen kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe a tunéziai származású férfi. A támadásban 86-an vesztették életüket, az elkövetőt végül lelőtték.

Bevezető

Halálos késes támadást követtek el Nizzában csütörtökön, több sebesült is van – közölték a hatóságok, hozzátéve, hogy az elkövetőt elfogták.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment