Search by category:
Egyéb kategória

Okosiskolák Kelet-Európában

Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban már hét iskola váltott szén helyett megújuló energiaforrásokra az uniós kohéziós politika segítségével. Ráadásul a projekt a fiatal innovátoroknak is teret ad, hogy profitálhassanak találmányaikból.

Gradačac-ban, Bosznia-Hercegovina északkeleti részén található egy 15 méteres kémény. Korábban az Ivan Goran Kovačić általános iskola fűtésében segített; ma már egyfajta szimbólum. Azokra az időkre emlékeztet, amikor még a szén a volt a régió fő energiaforrása.

Régen az iskola évente 120 tonna szenet használt fel. Ma már viszont az Európai Unió kohéziós politikája által támogatott Smart Schools projekt segítségével itt is egyre több megújuló energiaforrást használnak.

Dževad Udvinčić a projekt keretében elvégezte az „energiamenedzser”-képzést. Ma ő felel az új fűtési rendszerért, amely biomasszából készült fapelleten alapul. „így, hogy lecseréltük az üzemanyagot, csökkentettük a szennyezést és ezáltal a gyerekek jobb körülmények között tanulhatnak.”

Ez az uniós projekt Bosznia-Hercegovinán kívül vonatkozik még Horvátországra és Montenegróra is. Összesen hét bosnyák és horvát iskola tette már energiahatékonyabbá az épületeit. A Smart Schools teljes költségvetése 1,6 millió euró, 85 százalékát az Európai Kohéziós Politika finanszírozza. A figyelemfelkeltő akciók 105 iskolát és 29 000 diákot értek el.

Verseny a fiatal feltalálóknak

A Smart Schools projekt egyik fénypontja az „innovátorok napjai”: a hétnapos versenyen tavaly 19 diák mutatta be alkotásait. Ott találkozott a Salko Užičanin Bosznia-Hercegovinából, és Roko Lukenda Horvátoszágból – azóta is tartják a kapcsolatot.

Salko orvostanhallgató – számára a verseny volt az ugródeszka: ma már saját napelemes cége van. Roko pedig egy horvát gimnáziumban tanul – ő egy okos szemetest talált fel, amely jelez a szemétszállítási szolgálatnak, amikor megtelik.

The post Okosiskolák Kelet-Európában first appeared on Magyar Iskola.

Post Comment