Search by category:
Egyéb kategória

Bécsi merénylet: a lelőtt támadó Bécsben született, szülei Észak-Macedóniából származnak

Bécsi merénylet: a lelőtt támadó Bécsben született, szülei Észak-Macedóniából származnak
Hegedűs Norbert
2020. 11. 03., k – 11:11

2020. november 3., kedd – 11:11
bécsi merénylet
Friss ikon
On

Törzs

A húszéves Kujtim Fejzulai albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. Nehammer szerint az elkövető az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgár is volt.

A férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

A belügyminiszter elmondta: a támadó büntetett előéletű volt. 2019 áprilisában 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezethez. Tavaly december 5-én feltételesen szabadlábra helyezték, mert fiatal felnőttként enyhébb törvények vonatkoztak rá. Az osztrák belügyi tárca vezetője szerint a férfi kétségkívül az Iszlám Állam híve volt.

A miniszter hangsúlyozta: a támadó környezetében nagyszabású razziákra került sor, eddig 15 házkutatás zajlott, és többeket őrizetbe vettek.

Florian Klenk informátorai megnevezése nélkül azt írta: a rendőrség úgy véli, nem a lelőtt férfi tervelhette ki a merényletet.

Harald Sörös belügyi szóvivő szerint a hatóságok legfeljebb négy elkövetőt feltételeznek, és a nyomozás teljes erővel folytatódik. Ezer rendőrt mozgósítottak, és a hadsereg átvette a kulcsfontosságú bécsi objektumok védelmét.

A lelőtt merénylő robbanóöv-utánzattal, lőfegyverrel és késsel volt felszerelve – mondta el Nehammer.

Hétfő este egy – vagy több – szélsőséges merénylő lövöldözni kezdett a Seitenstettengasse utcában található központi bécsi zsinagóga környékén. A támadásban eddig négyen vesztették életüket, és tizenheten megsebesültek.

Bevezető

Bécsben született és nevelkedett a hétfő esti terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek – írta a Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren kedden. Az értesülést Karl Nehammer osztrák belügyminiszter is megerősítette, és hozzátette: a merénylő büntetett előéletű volt.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment