Search by category:
Egyéb kategória

Tizenkét éve nem látott árvágta a szlovák ingatlanpiacon

Tizenkét éve nem látott árvágta a szlovák ingatlanpiacon
Molnár Iván
2020. 11. 03., k – 16:44

2020. november 4., szerda – 16:00
ingatlan k
Friss ikon
Off

Törzs

Míg a tavalyi harmadik negyedévben átlagosan 1603 eurót kértek a lakóingatlanok négyzetméteréért, az idei év azonos időszakában már 1792 eurót – derül ki a szlovák jegybank legfrissebb, kedden közzétett felméréséből.

„Az elmúlt egy évben így csaknem 12 százalékkal nőttek az ingatlanárak, amire 12 éve nem volt példa, és a drágulást a koronavírus-járvány kitörése sem állította meg. Az árak az idei második negyedévhez képest is 3,5 százalékkal nőttek, ami négyzetméterenként nagyjából 61 eurós árugrást jelent”

– nyilatkozta Roman Vrbovský, a szlovák jegybank elemzője.

Az egyes régiók között azonban továbbra is látványos különbségek vannak. Az előző negyedévhez képest a legnagyobb árugrást Besztercebánya megyében mérték, ahol a járvány ellenére a harmadik negyed-évben is 13 százalékkal nőttek az árak, míg például Nagyszombat megyében 1 százalékos csökkenést mértek. Vrbovský szerint éves összehasonlításban a legnagyobb, 35 százalékos árugrásra Kassa megyében került sor, amit Besztercebánya megye követ, 25 százalékkal. A legdrágább város azonban még mindig Pozsony, ahol a lakóingatlanok négyzetméteréért átlagosan 2360 eurót kérnek.

Jelentős különbségek vannak a lakások és családi házak árai között is. Míg a lakások átlagos négyzetméterenkénti ára a második negyedévben 30 euróval 2054 euróra nőtt, a családi házak négyzetméteréért átlagosan 1335 eurót kértek, 39-cel többet az előző negyedévinél. A lakásárak az előző negyedévhez képest Eperjes megyében nőttek a legnagyobb ütemben, nagyjából 3 százalékkal. A legnagyobb drágulást a négy- és kétszobás lakásoknál mérték. A családi házak esetében a legnagyobb árvágtát, több mint tízszázalékosat, Besztercebánya megyében regisztrálták.

„Hogy az elkövetkező időszakban hogyan alakulnak az ingatlanárak, az a járvány második hullámától is függ. Nem árt azonban tudni, hogy az elmúlt időszakban visszaesett a lakásépítés üteme, miközben a hitelkamatok továbbra is rendkívül alacsonyak, vagyis míg a kínálat csökkenhet, a kereslet továbbra is magas lesz, ami kizárja a nagyobb áresés lehetőségét” – állítja Vrbovský.

Bevezető
Pozsony |

A szlovákiai lakások és családi házak látványos drágulását a koronavírus-járvány sem akasztotta meg. Az idei harmadik negyedévben csaknem 12 százalékkal nőttek az árak, amire 2008 óta nem volt példa, az árak csökkenésére ráadásul az elkövetkező időszakban sem számíthatunk.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment