Search by category:
Egyéb kategória

A szlovákiai szállodák és éttermek fele akár már idén csődbe mehet

A szlovákiai szállodák és éttermek fele akár már idén csődbe mehet
Molnár Iván
2020. 11. 05., cs – 17:18

2020. november 6., péntek – 07:00
étterem
Friss ikon
Off

Törzs

Sokkoló adattal rukkolt elő a szlovákiai vendéglátósok szakmai szervezete. A Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetsége (AHRS) szerint a világjárvány első és második hullámában a szlovák kormány elenyészően keveset tett a szállodák és éttermek megmentése érdekében, miközben a kormányzati megszorítások ezeket sújtották a legnagyobb mértékben. Hogy mindez milyen hatást gyakorolt az ágazatra, azt az AHRS az IstroAnalytica Közép-európai Tanulmányok Intézetével karöltve október 26. és november 1. között mérte fel. Marek Harbuľák, az AHRS főtitkára szerint az istroanalytica.sk és az ahrs.sk honlapokon közzétett terjedelmes felmérés legfontosabb tanulsága, hogy ha a kormány nem hoz gyors és hatékony intézkedéseket az ágazat megmentése érdekében, akkor a szlovákiai szállodák és éttermek 47 százaléka már az elkövetkező két hónapban csődbe mehet, további 44 százalékuk pedig nem éli túl a jövő tavaszt.

A felmérésben részt vevő szállodák és éttermek már a járvány első hulláma során átlagosan az alkalmazottaik nagyjából harmadától voltak kénytelenek megválni, a mostani második hullámban pedig további, csaknem 16,5 százalékos elbocsátást jeleznek. Az egész ágazatra kivetítve ez azt jelenti, hogy akár már idén 36 ezer ember veszítheti el a munkáját.

Az elbocsátások mellett azonban látványosan zsugorodnak az ágazatban vállalkozók bevételei is. A megkérdezettek csaknem fele a tavalyi évhez képest idén több mint 60 százalékos bevételcsökkenéssel számol, a harmaduk szerint a bevételeik azonban akár 80 százalékkal is visszaeshetnek. Az átlagos csökkenés 57 százalék körül mozog, ami az egész ágazatra kivetítve 500-600 millió eurós kiesést jelent a tavalyi bevételekhez képest. A Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint ezt az állam is megérzi, hiszen az ágazat leépítése miatt az adóbevételek is látványosan visszaesnek.

Bevezető
Pozsony |

Ha a kormány továbbra sem nyújt hathatós segítséget a vendéglátóiparnak, két hónapon belül csődbe mehet a szlovákiai szállodák és éttermek 47 százaléka – derül ki a Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetségének a legfrissebb felméréséből.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment