Search by category:
Egyéb kategória

Fico politikai megrendelést lát a NAKA akciói mögött

Fico politikai megrendelést lát a NAKA akciói mögött
Mészáros Richárd
2020. 11. 05., cs – 16:06

2020. november 5., csütörtök – 16:16
Robert Fico
Friss ikon
Off

Törzs

Fico szerint Tibor Gašpar nagyon jó országos rendőrfőkapitány volt, jó eredményeket ért el. „Azt nem tudom, hogy ezek az emberek mit csináltak a szabadidejükben. Ha hibáztak, meg kell büntetni őket” – szögezte le. Ugyanakkor a NAKA akciója mögött politikai megrendelést lát a kormány részéről, szerinte ez színházi előadás a népnek.

Fico kijelentette, sejtelme sincs, miért került sor a csütörtöki házkutatásokra, és tartja magát az ártatlanság vélelméhez. Hozzátette, szerinte több személyt jogtalanul vettek őrizetbe. „De ha valaki bűncselekményt követett el, természetesen bíróság elé kell állítani. Vállalja a felelősséget a tetteiért” – tette hozzá a Smer elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A párt követeli Peter Kovařík megbízott rendőrfőkapitánytól, hogy „tegyen rendet”. Fico azt mondta, nem fordulhat elő, hogy az újságírók hamarabb tudjanak az akcióról, mint a bűnüldöző szervek, és hamarabb legyenek a helyszínen.

Fico szerint az is a politikai megrendelésről árulkodik, hogy minden egyes embert meg kell mutatni a nyilvánosságnak, ahogy bilincsben elvezetik. „Az ügyek háromnegyede politikai megrendelés” – mondta, az ok pedig az, hogy a kormány nem tudja kezelni a járványhelyzetet, egész nyáron nem csinált semmit, hát most ezt a színházat kínálja az embereknek.

A párt az Európai Bizottsághoz akar fordulni, Fico szerint Szlovákia megsérti az Európai Parlament és az Európai Tanács ártatlanság vélelmére vonatkozó irányelveit, ezért eljárás megindítását fogja kezdeményezni Szlovákia ellen. „Ennek az irányelvnek a megsértéséhez elegendő annyi, ha a politikusok olyan nyilatkozatokat tesznek, melyekből az következik, hogy valakit bűnösnek tartanak, holott még csak gyanúsítottról van szó, akit megilleti az ártatlanság vélelme” – magyarázta.

Szerinte a kormánypárti politikusoknak tartózkodniuk kellene az olyan nyilatkozatoktól, melyekkel bűncselekmények elkövetésével vádolják a Smer tagjait. Juraj Šeliga (Za ľudí), a parlament alelnöke csütörtökön felszólította Ficót és Robert Kaliňák (Smer) volt belügyminisztert, tegyenek beismerő vallomást arról, hogy takargatták Gašpar és Róbert Krajmer ügyeit.

A csütörtöki, Tisztítótűz fedőnevű rendőrségi akció során több gyanúsítottat is őrizetbe vettek. Házkutatást tartottak Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitánynál, Peter Hraškónál, a NAKA volt igazgatójánál, Bernard Slobník volt magas rangú rendőrtisztnél. Őrizetbe vették a korrupcióellenes egység volt vezetőjét, Robert Krajmert és másokat. A nyomozó több bűncselekmény miatt indított vizsgálatot az őrizetbe vett személyek ellen.

Bevezető
Pozsony |

Mindenkit ártatlannak kell tekinteni mindaddig, amíg jogerősen el nem ítélik – reagált a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) volt magas rangú rendőrségi vezetők elleni csütörtöki akciójára Robert Fico (Smer) volt kormányfő. 

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment