Search by category:
Egyéb kategória

Őszre elstartoltak az autógyártóink

Őszre elstartoltak az autógyártóink
Molnár Iván
2020. 11. 09., h – 19:06

2020. november 10., kedd – 11:00
vonat
Friss ikon
Off

Törzs

Szlovákia kivitele szeptemberben 3,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, elérve a 7,26 milliárd eurót, a behozatal ezzel szemben majd 5 százalékkal, 6,55 milliárd euróra esett vissza – derül ki a Statisztikai Hivatal legfrissebb felméréséből. Eszerint a kivitel nagyjából 708 millió euróval haladta meg a behozatalt. „Ilyen látványos külkereskedelmi többletre az elmúlt tíz évben ezen kívül csak egyszer volt példa, idén júniusban, amikor a gyártók szintén szerették volna behozni a járvány okozta tavaszi lemaradásaikat” – nyilatkozta lapunknak Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője.

Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője szerint a szeptemberi adat mögött is az áll, hogy a szlovákiai autógyártók – a nyári szabadságokat követően – újra felpörgették az értékesítéseiket.

„A gépek és berendezések kivitele szeptemberben csaknem 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, elérve a 4,85 milliárd eurót. Így ez a szegmens tette ki a szlovák export több mint kétharmadát”

– tette hozzá Sadovská, aki szerint ehhez az is hozzájárulhatott, hogy a gyártók már számítottak a járvány második hulláma által okozott esetleges fennakadásokra is, így előre bebiztosították magukat.

Mire számíthatunk az elkövetkező időszakban? „Szlovákia gazdasága szinte már veszélyes mértékben függ a külföldi kereslettől, az Európai Unió negyedik legnyitottabb gazdasága vagyunk, így rendkívül fontos lesz, hogy a kereslet hogyan alakul a számunkra legfontosabb országokban. Márpedig a kereslet növekedésére csak akkor számíthatunk, ha ezeknek is sikerül a lehető leggyorsabban megbirkózniuk a koronavírus-járvány okozta problémákkal” – mondta el Sadovská. Koršňák szerint a járvány erősödése miatt az elkövetkező időszakban újra csökkenhet a kivitel, a visszaesés azonban már nem lesz olyan látványos, mint tavasszal.

Bevezető
Pozsony |

A világjárvány első hulláma okozta tavaszi fennakadások a szlovákiai autógyártók értékesítését is megakasztották, amit ezek az elmúlt hónapokban igyekeztek behozni. Szeptemberre látványosan megugrott az autók exportja, így az sem csoda, hogy a külkereskedelmünk sorra dönti a rekordokat.

Címkék

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment