Search by category:
Egyéb kategória

Mintegy tízezerrel több mintát vettek a Dunaszerdahelyi járás városaiban

Mintegy tízezerrel több mintát vettek a Dunaszerdahelyi járás városaiban
Kiss Bartalos Éva
2020. 11. 10., k – 08:18

2020. november 10., kedd – 09:35
tesztelés
Friss ikon
Off

Törzs

Dunaszerdahelyen, Somorján, Nagymegyeren és Bősön közel tízezerrel több ember vett részt a tesztelés második körén, mint az első hétvégén. A járáshatáron lévő falvakban is nagyobb volt a részvétel, de kisebb a sor a tesztelőpontok előtt a hétvégén.

Dunaszerdahelyen több mint 1 700-zal több mintavételt végeztek el a két nap alatt, mint a múlt héten: a 14 013 tesztből 102 volt pozitív, ami 0,2 százalékkal kevesebb, mint a tesztelés első körében. A második körben 0,72 százalék volt a kiszűrt fertőzöttek aránya. Hájos Zoltán polgármester megjegyezte, hogy szombaton jellemzően a helyi lakosokat tesztelték. „Így a sorban nem kerültek hátrányba a mi lakosaink másokkal szemben, az azonban nem derül ki a statisztikából, hogy honnan jöttek a fertőzöttek.

Több városi iskolában is fennakadást jelentettek, ez aggodalomra ad okot“ – nyilatkozta Hájos Zoltán,

aki a szervezés szempontjából sikeresnek ítélte a tesztelést. A polgármester elmondta, nem tájékoztatták őt arról, hogy Dunaszerdahelyen hol és mikor állítják fel az állandó antigén-tesztelési pontot, ahogy az sem derült ki, hogy mikor kaphatja vissza az önkormányzat a tesztelésre és a védekezésre elköltött pénzt. „Ha a két hetet összeadjuk, akkor nagyjából 35 ezer euróra rúgnak a kiadások, amit egyelőre saját zsebéből fizet a város“ – jegyezte meg Hájos Zoltán.

Somorján az első körben sem volt magas a fertőzöttek aránya, ami most tovább csökkent, a tesztek 0,33 százaléka volt pozitív. Az elvégzett 12 772 antigén-tesztből 43 esetben mutatták ki a fertőzést. A városi hivatal tájékoztatása szerint délután sokan jöttek Pozsonyból, illetve környékéről leteszteltetni magukat. A múlt héten a fertőzés megjelenése miatt felfüggesztették a városi hivatal működését, ugyanis pozitív lett az alkalmazottak, valamint a polgármester, Orosz Csaba antigén-tesztje. A hétvégén azonban kiderült, hogy az eredmény megerősítése miatt elvégzett PCR-teszt mindannyiuknak negatív eredményt mutatott. Szerdától újra fogadják a lakosokat a városi hivatalban.

Nagymegyeren is jelentősen csökkent a pozitív esetek aránya, 1,5-ről 0,8 százalékra. Az önkormányzat honlapján arról is tájékoztatnak, hogy a résztvevők túlnyomó többsége 77,29 százaléka helyi lakos volt, 11,62 százalékuk pedig a Komáromi járásból jött át Nagymegyerre az új igazolásért. A többiek a Dunaszerdahelyi, és az Érsekújvári járásból érkeztek, de magyarországi lakosok is éltek a tesztelési lehetőséggel.

Bősön ugyan csak félszázzal többen vettek részt a tesztelés második körében, de mégis jelentősen kevesebb volt a pozitív lelet. Míg múlt héten a legfertőzöttebb városnak számított a Dunaszerdahelyi járásban, most a legjobb eredményt produkálták 0,29 százalékos fertőzöttségi aránnyal.

A járáshatáron lévő falvakban tudatosan készültek arra, hogy nem a zöld régióból érkező emberek is itt próbálnak majd szert tenni az új igazolványra. Pozsonyeperjesen a második körben már két tesztelőcsapat vett mintákat az emberektől, csaknem ezerrel több lakost teszteltek le, mint az első körben. Az 1 912 mintavételből 4 pozitív eredményt mutatott.

Bevezető
Dunaszerdahely/ Somorja/ Nagymegyer/ Bős |

Kevesebb pozitív mintát szűrtek ki az országos tesztelés második körében a dunaszerdahelyi járásbeli városokban. Jóval több tesztet végeztek el, de jelentősen csökkent a fertőzöttek aránya.

Település / hely
Dunaszerdahely/ Somorja/ Nagymegyer/ Bős

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Kiss Bartalos Éva

Read More

Post Comment