Search by category:
Egyéb kategória

Nyitná az iskolákat november 30-tól a miniszter, Matovič nem enged

(Fotó: Facebook/Gröhling)

Branislav Gröhling a héten többször kijelentette: a diákok november 30-án visszatérhetnének az iskolákba, tervét a járványstáb pénteki ülésén elvetette.
Igor Matovič azt mondja, továbbra is érvényes, hogy akkor lesz nyitás, ha az új fertőzöttek számának hétnapos középértéke lecsökken 500-ra. „Ezt Gröhling is nagyon jól tudta” – mondta a kormányfő, azt üzenve, hogy az oktatási miniszter feleslegesen törte magát.

Egyébként most a fertőzöttek számának heti középértéke 2024, az országos tesztelésekkel 2800 tájáról sikerült ide leszorítani.

Covid-szemafor az iskolákban

Gröhling azzal a javaslattal állt elő, ami a tanév elején volt érvényben. Csak azokat az osztályokat vagy iskolákat zárnák be, amelyeket a fertőzések száma a vörös zónába tol. A kevésbé fertőzött régiókban újra lehetne iskolai oktatás, hiszen országos antigéntesztelés sem lesz már, a jelenlegi helyzet szerint a jövő hétvégén csak körülbelül 500 északi településen végzik el.

„Az iskolai szemafor mellett mobil szűrési rendszert javasoltunk, az iskola kérésére helyben lenne tesztelés, erről az önkormányzatokkal is elkezdtünk egyeztetni. A teszteket és az egészségügyi felszerelést az oktatási minisztérium szerezné be” – magyarázta Gröhling.

Kocsma, iskola – egy kategória

A járványstáb viszont pénteken a vendéglátóhelyekkel és szállodákkal egy kategóriába sorolta az iskolákat – tehát ezeket egyszerre fogják kinyitni. Dátum jelenleg nincs.
A stáb annyi engedményt tett, hogy nem napi 500-ra, hanem 700-ra kell csökkennie a fertőzések átlagának, és a kórházakban nem kezelhetnek 2000-nél több koronavírusos beteget. Most 1474 ilyen kórházi beteg van.

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes (Za ľudí) azt mondja, nem érti, miért nem lehet kinyitni az iskolákat úgy, mint a színházakat és a templomokat.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint (OĽaNO) nyilvánvaló a különbség, templomban vagy színházban legfeljebb 1-2 órát töltenek az emberek, de az iskolában egész nap ott vannak a diákok.

matovič

Az iskolák és a vendéglők egy csomagban vannak. És mivel nem lesz újabb országos tesztelés, nem lehet regionális nyitás az iskolákban” – jelentette ki Matovič.
Az SaS-es Gröhling szerint az OĽaNO és az SaS konfliktusai miatt dobta kukába javaslatát a kormányfő.
„Ami néhány hete még működött, az most szerinte nem működne. Mert  Matovič feltétlen politikai lojalitást vár, és semmi mást nem fogad el, csak a bólogatást” – jelentette ki Gröhling. (l)

The post Nyitná az iskolákat november 30-tól a miniszter, Matovič nem enged first appeared on Magyar Iskola.

Post Comment