Search by category:
Egyéb kategória

Ha gyakran eldugul az orra…

Ha gyakran eldugul az orra…
Mészáros Richárd
2020. 11. 16., h – 17:40

2020. november 18., szerda – 16:15
nátha k
Friss ikon
Off

Törzs

A megfázás és a nátha főleg télen vált ki orrdugulást. A nyálkahártya megduzzad, és akadályozza a szabad légzést. Napközben, amikor ülünk vagy járkálunk, a váladék szabadon elfolyik, tehát nem okoz gondot. „Ám amint lefekszünk, a nyálkahártya megduzzad és nehézzé válik a légzés” – magyarázta Lakiea Wright, a Brigham and Women’s Hospital allergológusa.

A jobb légzés érdekében ki kell nyomozni, mi okozza az orrdugulást. Csak ezután próbálkozzunk a kellemetlenség megszüntetésével. Az allergiás embernek az éjszaka különösen nehéz. „Alváskor a szervezet hisztamint termel, ezzel próbál a test megszabadulni az allergéntől. Ez azonban fokozott nyáktermelődéshez és orrelzáródáshoz vezethet” – jegyezte meg a szakember.

Ha az orvos nem ír fel gyógyszert, és az orrdugulás miatt rosszul alszik, fontolja meg, nem kellene- e vény nélkül kapható gyógyszert vásárolnia, amit lefekvés előtt kell bevenni. „Ha az orrban található vérerek a szokásosnál jobban kitágulnak, az úgynevezett dekongesztív gyógyszerek összehúzzák őket – állapította meg Crystal Zhou gyógyszerész, majd hozzátette: – Ezzel párhuzamosan viszont megemelhetik a vérnyomást, ami a szív- és érrendszeri betegeknek problémát okozhat.

A dekongesztívum olyan gyógyszer, ami csökkenti az orr nyálkahártyájának túlzott vérbőségét, a duzzadást és a váladékképződést. Főleg cseppek és spray formájában kapható. Hosszú ideig nem ajánlatos használni, mert függőséget válthat ki és kárt tesz a nyálkahártyában. Két típusa van. Az első a pseudoefedrint tartalmazó, amit a gyógyszerészek szigorúan őriznek, mert drogkészítéshez is fel lehet használni. Nemcsak összehúzza az ereket, hanem kitágítja a tüdőt, és ezzel javítja a légzést. A másik típus fenylefrint tartalmaz, s vény nélkül kapható. Összehúzza az ereket, de nem hat úgy a tüdőre, mint a pseudoefedrin.

Mindkét típus enyhíti az orrdugulást. Mivel serkentőkről van szó, előfordulhat, hogy megzavarja az elalvást.

(ki)

Bevezető

Megnehezítheti az életet, ha eldugult orron át kell levegőt venni. Ezt a kellemetlenséget gyakran megfázás vagy nátha váltja ki, de okozhatja allergia, polip, orrsövényzavar vagy egyéb rendellenesség. Hogyan szabaduljunk meg tőle?

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment