Search by category:
Egyéb kategória

Öt napja volt felkészülni a bunyóra

Öt napja volt felkészülni a bunyóra
Orosky Tamás
2020. 11. 16., h – 23:44

2020. november 17., kedd – 12:00
MMA
Friss ikon
Off

Törzs

Az UFC-nek tehát mindössze öt nappal a mérkőzés előtt pótolnia kellett az üresedést. Eredetileg kommentátorként vett volna részt az eseményen a philadelphiai (USA) származású 36 éves kevert harcművész, Paul Felder, aki bár maga is aktív atlétának számít az UFC-ben, tavasz óta a visszavonulást fontolgatta.

Felder épp egy triatlonversenyre készült, amikor jött a lehetőség. Bár a sok futással és úszással jelentős mennyiségű izmot veszített megszokott alkatából, rendkívül jó formában érkezett a meccsre a könnyűsúlyú, 70 kilós harcművész.

Paul Felder (győzelem-vereség arány 17-6) és Rafael dos Anjos (30-13) egyaránt 36 évesek, viszont a brazíliai jiu-jitsu mester kétszer annyi tapasztalattal rendelkezik az oktagonban. Mentálisan jóval felkészültebben léphetett a ketrecbe, mint ellenfele, Felder, aki egy héttel korábban még minden bizonnyal a triatlonversenyére gondolt.

Az kétségtelen volt, hogy Felder állóképessége toronymagas lesz a triatlonedzések révén, azt viszont már nem lehetett tudni, hogy robbanékony mozdulatokra mennyire lesz képes. Felder meglepően aktív volt a mérkőzésen, mely egészen öt menetig tartott. Eleinte még képes is volt kivédekezni Dos Anjos földreviteli próbálkozásait, és a földharcban is biztonságban érezte magát. A második menet ráadásul kifejezetten kiegyenlített volt.

A brazil Dos Anjos azonban tartotta magát a játéktervhez, és a jiu-jitsut alkalmazva a mérkőzés nagy részében dominált. A negyedik menet végére jónéhány ütés következtében Felder arca már több helyen is felszakadt, homlokából folyt a vér. Mikor a meccs végét követően bemondták az eredményt, maga Felder is szemmel láthatóan meglepődött, hogy a három bíró közül az egyik neki ítélte a mérkőzést. Összesítésben végül 2:1 arányban Dos Anjost hirdették győztesnek. Szakértők szerint a 3:0 reálisabb lett volna.

Felder elveszítette a mérkőzést, de a ketrecet egyáltalán nem vesztesként hagyta el. Ilyen kevés felkészüléssel öt menetig húzni az egykori könnyűsúlyú bajnok Dos Anjos ellen már önmagában igazi teljesítmény, figyelembe véve, hogy Feldernek 4 nap alatt 10 kilót le kellett fogynia, sőt mi több, 4 hónapja nem volt MMA-edzésen. A legnagyobb örömet az MMA szerelmeseinek azonban az okozta, hogy Felder a meccs utáni interjúban elmondta, ismét motivált, új erőre kapott, és nem vonul még vissza.

Dos Anjos számára kulcsfontosságú volt a győzelem. A brazil harcművész ugyanis három évig egy súlycsoporttal feljebb, a váltósúlyban küzdött, s utolsó öt meccséből négyet elveszített. Visszatérve a könnyűsúlyba azonban újra győzött. A meccs utáni interjúban elmondta, véleménye szerint mivel Khabib Nurmagomedov jelenleg nem aktív, csakis Conor McGregor lehet méltó ellenfele, mint egykori könnyűsúlyú bajnok. McGregor visszatérése az UFC-be egyébként már majdnem biztos, csak alá kell írnia a Dustin Poirier elleni meccsre, amely január 23-án kerülhet megrendezésre.

Bevezető

Rövid ideig úgy tűnt, hogy az UFC Fight Night 183 szombati eseményének fő mérkőzése elmarad. A brazil Rafael dos Anjos ellenfele a dagesztáni Islam Makhachev lett volna, utóbbi viszont sérülés miatt kénytelen volt kihagyni a küzdelmet.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Fekete Nándor

Read More

Post Comment