Search by category:
Egyéb kategória

A jégkorong története

A jégkorong története
Ibos Emese
2020. 11. 18., sze – 08:05

2020. november 18., szerda – 16:30
Galánta
Friss ikon
Off

Törzs

A szlovák jégkorong 90 éve címmel nyílt kiállítás a Galántai Honismereti Múzeumban a múzeum és a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat közös szervezésében. „A vándorkiállítást a Szlovák Olimpiai és Sportmúzeum a Szlovák Jégkorongszövetséggel együtt valósította meg 2019-ben, a szlovákiai szervezett jégkorong 90. évfordulója alkalmából, ami arra utal, hogy mára már a téli sportoknak Szlovákiában bizonyos hagyományuk és sikerük van. A kiállítás látványos paneleken keresztül időrendi sorrendben térképezi fel e sportág kezdeteit hazánkban. A szövegeket, amelyeket Ján Holko jégkorongtörténész állított össze, a Szlovák Olimpiai és Sportmúzeum gyűjteményéből, valamint magángyűjteményekből származó érdekes tárgyak egészítik ki.

A régebbi és újabb típusú sporteszközök a szlovák jégkorong első és legutóbbi sikereit idézik fel, és olyan szlovák jégkoronglegendák nevéhez kapcsolódnak, mint Dárius Rusnák, Dušan Pašek, Igor Liba. Megtekinthető továbbá Ján Lašák és Jaroslav Halák kapusok jégkorong-felszerelése is” – tájékoztatott Slobodová Erika, a Galántai Honismereti Múzeum történésze. 

A kiállítás ezenkívül érméket, díjakat és kupákat mutat be a világ- és hazai bajnokságokról. A tárlat megtekinthető a szokásos nyitvatartási időben (keddtől péntekig 9 és 17, szombaton 13 és 17 óra között) 2021. január 30-ig. „A megyei rendelet alapján november elejétől meghatározatlan ideig zárva vagyunk. Minden kiállításunkról 3D-s prezentációt készítünk, amelyeket a múzeum honlapján lehet megnézni, így próbáljuk meg az érdeklődőkkel tartani a kapcsolatot. A legújabb kiállítás anyagát jégkorongmeccsek részleteinek bevágásával igyekszünk színesíteni” – mondta el lapunknak Cupal Barica Andrea tárlatvezető. Hozzátette, nagyon rosszul érinti a múzeumot a bezárás a többi kulturális intézményhez hasonlóan. Úgy véli, jobban át kell állni a digitális megoldásokra, az online kapcsolattartásra a látogatókkal, de amint a járványügyi helyzet lehetővé teszi, szeretettel várják az érdeklődőket a múzeumban.

Galanta

Bevezető
Galánta |

A járványügyi helyzethez igazodva ismét online megnyitót tartottak a Galántai Honismereti Múzeumban. A tárlat január végéig tekinthető meg.

Település / hely
Galánta

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Marosi Bianka

Read More

Post Comment