Search by category:
Egyéb kategória

Évekig eltarthat a gombaszögi pálos monostorrom restaurálása

Évekig eltarthat a gombaszögi pálos monostorrom restaurálása
Ibos Emese
2020. 11. 18., sze – 08:10

2020. november 18., szerda – 11:30
Gombaszög
Friss ikon
Off

Törzs

Orosz Örs, az épületegyüttesnél zajló munkát vezető szervezet elnöke az Új Szónak elmondta, a lelőhely kincseket rejt, ezt az eddig elvégzett ásatások rendre igazoltak.

„Az pedig, hogy ehhez a helyhez a legnagyobb hazai magyar rendezvény is szorosan kötődik, az itt végbemenő folyamatok fontos közösségi térré emelik ezt a helyszínt. Nem véletlen, hogy az idén több országos jelentőségű eseményre is épp itt, a kolostor kertjében, az úgy nevezett Bebek rezidencia területén került sor. A tavaszi ásatás is egy közösségi élmény, mely egyre népszerűbb. Jelenetős intézmények, köztük az ELTE, a Kassai Műszaki Egyetem és a Magyar Nemzeti Múzeum esztergomi múzeuma is évek óta részt vesznek benne. Jövőre is nagy terveink vannak. Az ásatások egyik nyílt hétvégéjén szeretnénk bemutatni a pálos rend történetével foglalkozó, autóbuszba szerelt mozgókiállítást is, mely a Pálosan szép az élet címet viseli. Bízunk benne, hogy a járványhelyzet nem tesz keresztbe a terveinknekˮ – közölte lapunkkal Orosz Örs.

Magyarországi támogatás

Mivel a kolostor egykori, fallal körülvett udvara megközelíti az egy hektárt, a munkát végző csapat meglátása szerint a teljes feltárás és felújítás évekig is eltarthat.

„A műemlék teljes prezentálása számításaink szerint 300 ezer eurót meghaladó összegbe kerülhet. Az eddigi feltárások konzerválását, a feltárt építmények falainak részleges megjavítását és kiegészítését most egy Magyarországról érkező, mintegy 82 ezer eurónak megfelelő támogatás is segíti. Terveink engedélyeztetése jelenleg is folyamatban van, azonban a műemlékvédelmi hivatal munkatársaival nem kis csatákat kell vívnunk annak érdekében, hogy a munka a megfelelő ütemben folytatódhassonˮ – nyilatkozta lapunknak az elnök.

Azt, hogy konkrétan milyen nehézségekbe ütköztek a hivatalokkal, nem akarta konkretizálni. Annak ellenére, hogy a magyarországi támogatás a komplex restaurálás összköltségének egynegyedét fedezi, azonban nem kevés pénzről beszélünk, a most kapott pénzösszeget csak a szóban forgó projektre költik.

„Tény, hogy ezen a helyszínen helyeztük el azt a 48-as emlékművet is, amelyet társulásunk tagjaival találtunk és mentettünk meg néhány héttel ezelőtt, a most kapott támogatást csak az itt zajló munkákra, vagyis a pálos monostorrom restaurálására költjük. Terveink között szerepel a kolostor-templom és a temetőkápolna beltéri kövezetének visszaállítása, de a tavaly feltárt középkori mázas cserépkályha rekonstruálása is. Tervben van egy többnyelvű tanösvény kiépítése is, hogy az ide érkezők könnyen eligazodjanak a romok közöttˮ – tette hozzá Orosz Örs.

Nemzetközi feladat 

Mivel az eddigi munkát több szlovákiai és magyarországi szakember kézzel foghatóan segítette, az elnök szerint a hátralevő munkát is ebben, a már megszokott, nemzetközi formában szeretnék folytatni.

„A legelső ásatásunkat Botos Sándor rimaszombati régész vezette, a további ásatásokon pedig Peter Tajkov, a Kassai Műszaki Egyetem (TUKE) régésze, Balogh Árpád régésztechnikus, Mordovin Maxim régész, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) docense, valamint Szakálos Éva művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum esztergomi művészettörténésze is részt vett. Utóbbi szakember lesz a készülő múzeumunk kurátora is. Mivel az eddigi munka jól sikerült, az együttműködést továbbra is ilyen nemzetközi formában képzeljük elˮ – zárta Orosz Örs. 

Bevezető
Gombaszög |

A Sine Metu Polgári Társulás által elindított és jelenleg is tartó gombaszögi pálos monostorromnál eddig 3 ezer leletet tartanak számon. A legalább 300 ezer eurós összköltségű munkát irányító szervezet szerint a műemlék teljes prezentálására még éveket kell várni. 

Település / hely
Gombaszög

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Németi Róbert

Read More

Post Comment