Search by category:
Egyéb kategória

Csehországban tovább lassul a koronavírus-járvány terjedése

Csehországban tovább lassul a koronavírus-járvány terjedése
Mészáros Richárd
2020. 11. 18., sze – 12:37

2020. november 18., szerda – 12:49
koronavírus Csehország
Friss ikon
Off

Törzs

A szaktárca öt sávra osztott százpontos kockázati táblázatán, amelyben minden 20 pontos sáv bizonyos óvintézkedéseknek felel meg, az országos járványhelyzet már egy hete 70 ponton, tehát a legsúlyosabb sávtól eggyel jobb, 4. sávban van. Korábban a csehországi járványhelyzet a legrosszabb, 5. sávban volt (80–100 kockázati pont).

Az érvényes óvintézkedéseket akkor módosítják, ha a kockázati tényező egy hétig alacsonyabb, illetve magasabb sávban mozog. A járvány terjedési mutatója továbbra is 0,6–0,7 között van, ami lassulást jelez.

A helyzet pozitív alakulása alapján a hatóságok egyebek között már engedélyezték, hogy az általános iskolák első és második osztályos tanulói szerdán visszatérhessenek az iskolapadokba. A lakodalmakon, temetéseken és az istentiszteleteken az eddigi hat személy helyett már 15 ember vehet részt.

A másik oldalon a nyitva tartó üzletekben korlátozták a vásárlók számát. A kis boltokba egyenként léphetnek be az emberek, míg a nagyokban minden vásárlóra 15 négyzetméternyi terület kell hogy essék. A szabályok betartásáért a működtetők felelnek.

Jan Blatny egészségügyi miniszter szerdán bejelentette, hogy további enyhítéseket fog javasolni a kormánynak. A részletek egyelőre nem ismeretesek.

A vezető cseh politikusok – köztük Andrej Babis miniszterelnök – azonban óvatosságra intenek, és nem szeretnék elsietni az enyhítéseket. Roman Prymula, volt egészségügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy a „járványhelyzet ugyan javult, de még minden nagyon törékeny”.

Csehországban november 20-ig szükségállapot van érvényben. A kormány hétfőn úgy döntött, hogy felkéri a képviselőházat a szükségállapot 30 nappal való meghosszabbítására. A parlamenti alsóház csütörtökön tűzi napirendre a témát. A pártok egyetértenek a szükségállapot meghosszabbításával, de eltérőek a vélemények annak hosszáról.

Bevezető

Csehországban kedden 4246 új fertőzöttet szűrtek ki, amely 1163-mal kevesebb, mint hétfőn, és a fele az egy héttel ezelőtti esetszámnak – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szerda reggel megjelent kimutatásokból.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment