Search by category:
Egyéb kategória

Jelentősen csökkenhetett a napi fertőződési szám Angliában

Jelentősen csökkenhetett a napi fertőződési szám Angliában
Mészáros Richárd
2020. 11. 20., p – 18:10

2020. november 20., péntek – 18:16
koronavírus Nagy-Britannia
Friss ikon
Off

Törzs

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett heti felmérése szerint Angliában – az Egyesült Királyság messze legnépesebb, 56 millió lakosú országrészében – a november 14-én zárult egy hétben 664 700 – hozzávetőleg nyolcvan lakosonként egy – volt a koronavírust hordozó fertőzöttek száma.

Az ONS közölte: számítási módszertana arra vall, hogy a vizsgált időszakban tízezer lakosonként naponta 7,14 új koronavírus-fertőzés történt Angliában az egy héttel korábbi 8,38 és a két héttel korábbi 9,52 helyett.

Ez azt jelenti, hogy a korábbi hetekben mért, hosszabb ideig viszonylag stabilan 50-52 ezer között mozgó napi új fertőzésszámról 38 900-ra csökkent a naponta bekövetkező új angliai fertőződések száma a november 14-én zárult egyheti időszakban.

Az ONS becslései szerint október utolsó hetében 51 900 új koronavírus-fertőzés történhetett napi átlagban.

A statisztikai hivatal más módszerekkel méri a koronavírus-fertőzés terjedésének sebességét, mint a kormány. A brit egészségügyi minisztérium a koronavírus-szűrésekkel kétséget kizáróan igazolt új fertőzéseket tünteti fel napi adatismertetéseiben, az ONS ugyanakkor szélesebb adatkörre kiterjedő, becsléseket is tartalmazó folyamatgörbéket vázol fel heti kimutatásaiban.

A brit egészségügyi minisztérium adatai szerint a csütörtök estével zárult 24 órában az Egyesült Királyság egészében 22 915 koronavírus-fertőzést szűrtek ki.

Országszerte eddig több mint 37 millió koronavírus-tesztet végeztek és ezek közül 1,45 millió lett pozitív.

A brit kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe – az Egyesült Királyságban eddig 53 619 halálos áldozata van a koronavírus-járványnak.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) új számításai szerint csökkent az „R” reprodukciós ráta is, amely az Egyesült Királyság egészének átlagában jelenleg 1–1,1 között van.

Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 10–11 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

A SAGE a korábbi hetekben 1,1–1,3 közötti R rátát valószínűsített.

A brit egészségügyi hatóságok becslése szerint a nagy-britanniai koronavírus-járvány tavaszi tetőzésének idején 3,5 körül lehetett az „R” mutató országos átlagban, vagyis akkoriban tíz fertőzött 35 embernek adhatta tovább a vírust.

Ez exponenciális ütemű terjedést jelentett a tavaszi hónapokban.

Az új adatok még nem tükrözik a november 5-én négy hétre érvénybe léptetett angliai korlátozó intézkedések hatásait.

A kormány meghirdetett célja az, hogy ezekkel az intézkedésekkel 1 alá csökkenjen a R reprodukciós mutató, mert ez is annak a megbízható jele lenne, hogy a koronavírus-járvány visszavonulóban van.

Bevezető

A legújabb statisztikai adatok arra vallanak, hogy valószínűleg jelentősen csökkent a naponta bekövetkező új koronavírus-fertőzések száma Angliában. Az új számítások alapján csökkent a terjedés sebességét mutató R reprodukciós ráta is.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment