Search by category:
Egyéb kategória

Comenius szimbolikus útján

Comenius szimbolikus útján
Hegedűs Norbert
2020. 11. 22., v – 12:07

2020. november 23., hétfő – 11:15
Comenius
Friss ikon
Off

Törzs

Bebarangolja az utcákat és a tereket – az egész világot –, hogy választ kapjon arra a kérdésre, mi az élet, az emberi igyekezet, a munka értelme. Kísérői arról igyekeznek őt meggyőzni, hogy e világ rendezett és gyönyörű. Megmutatják neki az emberi társadalom egyes rétegeit, hogy eldöntse, hová, kihez akar tartozni. Ám a vándor mindenhol csak hazugságot, hiúságot, kegyetlenséget, képmutatást, nyomort és cselszövést lát, tapasztal, végül arra a megállapításra jut, hogy minden hiábavaló ezen a világon. A mű második részében a szerző mégis talál megoldást erre a gyászos helyzetre, a saját szívébe fordulva megtalálja Istent. Csak a vele való szoros és bensőséges kapcsolat ad megfelelő választ az embernek az élet és a megbékélés keresésére.

Comenius szimbolikus útján
2020. 11. 22., v – 12:11
Hegedűs Norbert
Gallery images
a
a
a
a
a

Leírás

Fotók: TASR, a szerző

Ezt a szimbolikus utat most mi is végigjárhatjuk a pozsonyi Komenský téren nyílt szabadtéri kiállításon, amelynek kurátora, Jaroslav Anděl a „népek tanítójának” is nevezett Comenius A világ útvesztője és a szív paradicsoma című könyvének egyes részleteit emelte ki, és „mesélte el” a közönségnek. Mit sem érne ez a mese Miroslav Huptych cseh grafikus illusztrációi nélkül, csakis e rajzok, kollázsok révén tudja beleképzelni magát a kiállításon járó aktuális „zarándok” Comenius hősének történetébe, világába, amely egyúttal – mint ahogy Anděl mondja – halálának 350. évfordulóján aktualizálja az író szellemi örökségét.

„Bizonyos irónia az a tény, hogy világunkat gyakran olyan gyakorlatok és elvek uralják, amelyek ellentétesek Comenius elveivel és ajánlásaival. Comenius allegória formájában bemutatott társadalomkritikája A világ útvesztője és a szív paradicsomában sok szempontból most még aktuálisabb, mint néhány évvel ezelőtt volt” – kommentálta a projekt létrehozásának legfőbb motivációját a kurátor.

Szinte magától adódott, hogy a kiállítás illusztrátora Miroslav Huptych lett, hiszen már korábban is foglalkozott Comenius filozófiai művével, és könyv formájában is megjelent illusztrációiért tavaly megkapta a Magnesia litera díjat.

A kiállítás Comenius halálának 350. évfordulója alkalmából hozták létre, ám újra és újra visszatérnek majd hozzá egészen 2022-ig a cseh pedagógus és író születésének 430. évfordulójáig. Az időszaki vándorkiállítást több országban is bemutatják: „a madridi, a berlini és a holland cseh központok máris érdeklődést tanúsítottak” – összegezett Monika Koblerová, a november végéig látható kiállítást szervező pozsonyi Cseh Központ igazgatónője.

Bevezető

Johannes Amos Comenius, avagy Jan Amos Komenský legismertebb művének főhőse nyakába veszi a várost, amely a szerző számára a világ allegorikus képe.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Urbán Gabriella

Read More

Post Comment