Search by category:
Egyéb kategória

Citroën Berlingo: családi autó és munkagép egyben

Citroën Berlingo: családi autó és munkagép egyben
Demecs Péter
2020. 11. 23., h – 12:12

2020. november 24., kedd – 20:14
Berlingo
Friss ikon
Off

Törzs

Csak emlékeztető gyanánt tekintsünk vissza a Citroën Berlingo történetére. Az első generáció 1996-ban mutatkozott be, s összesen 1,7 millió kelt el belőle a világ 17 országában. A francia márka legnépszerűbb modelljéről van szó, s nem véletlenül.

Most az egyszer a rövidebb, M változatot kaptam tesztelésre, ami annyit jelent, hogy a Berlingo kisebb kivitelezéséről van szó. Háromgyermekes családok esetében már mindenképp az XL változatot ajánlanám – az árkülönbség a tesztelt változatnál csak kerek ezer euró –, ám lehet, hogy a kétgyermekes családoknak is az XL-változaton érdemes gondolkodniuk, még akkor is, ha ebben az M kivitelben is nagyon kényelmesen elférnek. A tesztelt változat belső tere is jól variálható, hiszen a három különálló ülés támláját egymástól függetlenül tudjuk lehajtani,ráadásul az anyósülés támlája is lehajtható, így aztán az igazán hosszú tárgyak szállítására is lehetőség nyílik, minek köszönhetően még a munkagép szerepét is betöltheti a járgány.

A Citroëneknél az utóbbi időben megtapasztaltam, hogy meglepően kényelmesek. Ehhez nemcsak a kényelmes ülések járulnak hozzá, hanem a szinte tökéletesen beállított futómű, amely a kátyúk többségétől származó rezgést szó szerint elnyeli. Az autó mintha repülne az út felett. Nekem a Berlingóban különösen tetszik a sofőrnek kialakított tér. Magasan ülünk a volán mögött, így ideális a kilátás az autóból – mindig külön díjazom, ha a pohártartó a sofőr előtt van a műszerfalon balra, pontosan a sofőr keze ügyében. Ennek köszönhetően az útról sem kell levenni a szemünket, ha a kávéért nyúlunk. Nemcsak praktikus, hanem jól is mutat, s tökéletesen megcáfolja azt az állítást, mely szerint egy családi járgány csak unalmas lehet. A Berlingo, bár a megszokottnál kicsit méretesebb, nagyon praktikus a városban, egyszerűen kezelhető és irányítható, parkolás közben sem lesz vele gondjuk. 

A járgányban ezúttal BlueHDi 130 erőforrás volt nyolcgangos automata sebességváltóval kombinálva, mindez a legmagasabb Shine felszereltségi szintben. A legjobban az tetszett, hogy az automata váltó nagyon jól együttműködik a motorral, mindig ideális fordulatszámon tartja, s nem engedi, hogy a fogyasztás megemelkedjen vagy a zaj már zavaró legyen. Persze mindezt akkor, ha ésszel vezetünk, s mindig szem előtt tartjuk, hogy az autóban ül a család, és nincs értelme túlzottan letaposni a gázpedált. Előzésnél elsősorban arra kell gondolni, hogy nagyobb autóban ülünk, s a Berlingo 130 lóerővel nem képes csodákra. 

Egyébként egyértelmű, hogy a tervezők figyeltek az utastér és a motor hangszigetelésére is, a Berlingo aktuális változata ugyanis tényleg nagyon halk. S ami a fogyasztást illeti, csak a margóra jegyzem meg, hogy egy hét alatt, sztrádán, városban és országúton haladva 5,7 literes átlagot értem el 100 kilométeren, ami valóban jó eredmény. 

S ami az árakat illeti, a Berlingo M kivitelezése alapban nem egész 15 ezer euróért elérhető, a tesztelt változat a legdrágább, ára 21 340 euró.

Citroën Berlingo
2020. 11. 23., h – 13:12
Demecs Péter
Gallery images
Citroën Berlingo
Citroën Berlingo
Citroën Berlingo
Citroën Berlingo
Citroën Berlingo
Citroën Berlingo
Citroën Berlingo
Citroën Berlingo
Citroën Berlingo
Citroën Berlingo
Citroën Berlingo
Citroën Berlingo
Citroën Berlingo
Citroën Berlingo

Bevezető
Pozsony |

Kétség nem fér hozzá, hogy a Berlingo az egyik legpraktikusabb családi autó. Ami a rakodóteret és tágas utasteret illeti, nem ismer kompromiszszumot. Mondjuk ki nyíltan, a manapság oly népszerű SUV-modellek  lehetnek ugyan tágasak és méretesek, a praktikum terén egyik sem fogja utolérni a Citroën már legendássá vált autóját.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Demecs Péter

Read More

Post Comment