Search by category:
Egyéb kategória

Csehországban újra engedélyezték a tervezett műtéteket

Csehországban újra engedélyezték a tervezett műtéteket
Mészáros Richárd
2020. 11. 23., h – 17:25

2020. november 23., hétfő – 17:45
koronavírus Csehország kórház
Friss ikon
Off

Törzs

„A kórházak ismét végezhetnek tervezett műtéteket, de a Covid-19 betegek számára továbbra is fenn kell tartani a speciális ágyak egy részét” – mondta a tárcavezető újságíróknak.

A tervezett műtétek halasztását a cseh kormány október 26-án rendelte el, amikor tetőzött a koronavírus-járvány. Akkor az új igazolt fertőzések napi száma 15 ezer körül mozgott. A múlt héten az új esetek száma munkanapokon már 4000 és 6500 közé csökkent, a hétvégi munkaszüneti napokon pedig tovább mérséklődött. Vasárnap 1500 új igazolt fertőzést regisztráltak.

Az új fertőzések számának mérséklődésével párhuzamosan csökken a kórházi betegek és a súlyos esetek száma is. A hét végén 5421 személy volt kórházban, 680-nal kevesebb, mint pénteken. A súlyos esetek száma 839-re esett vissza. Az elhalálozások napi száma vasárnap már harmadik napja száz alatt maradt.

A nyilvánosságra hozott hivatalos kimutatás szerint a Covid-19 betegek számára jelenleg 1600 lélegeztetőgéppel ellátott ágyat tartanak fenn a kórházakban, ami duplája az október eleji helyzetnek.

Csehországban hétfőn lazítottak több, a közéletet korlátozó óvintézkedésen is, miután az utóbbi két hétben mérséklődött a járvány terjedése. 23 óráig meghosszabbodott az élelmiszerboltok lehetséges nyitvatartási ideje, és az éjjeli kijárási tilalom 21 óra helyett 23 órakor lép életbe. A köztereken az eddigi két személy helyett már hatan lehetnek együtt. A lakodalmakon, a temetéseken és az istentiszteleteken hétfőtől 20 személy vehet részt az eddigi 15 helyett.

Szerdán az általános iskolák további osztályainak tanulói is visszatérhetnek az iskolapadokba. Jelenleg csak az elsősök és a másodikosok járnak iskolába. A középiskolákban felújítják a gyakorlati oktatást, az egyetemeken pedig a diákok húszas csoportokban végezhetnek gyakorlatokat.

Bevezető

Az új koronavírus-járvány csehországi terjedésének lassulása következtében jelentősen csökkent a kórházakra nehezedő nyomás, ezért a prágai kormány hétfőn hatályon kívül helyezte a nem akut, tervezett műtétek elhalasztását előíró rendeletét – közölte Jan Blatný egészségügyi miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment