Search by category:
Egyéb kategória

Folytatja vergődését a szlovákiai idegenforgalom

Folytatja vergődését a szlovákiai idegenforgalom
Molnár Iván
2020. 11. 24., k – 16:25

2020. november 25., szerda – 07:00
turizmus
Friss ikon
Off

Törzs

A szlovákiai szálláshelyeken idén januárban még csaknem az ötödével több turista szállt meg az egy évvel korábbinál, és az év elején minden arra utalt, hogy idén is újabb rekordok dőlnek meg a turizmusban. A koronavírus-járvány azonban keresztülhúzta a szállodaiparban vállalkozók számításait. A járvány miatti teljes tavaszi lezárást követően gyakorlatilag leállt a turizmus, a szlovákiai szállodákban áprilisban csupán 6,7 ezren szálltak meg, 98,5 százalékkal kevesebben az egy évvel korábbinál. Az első hullám lecsengését követően azonban nyárra javult a helyzet, és augusztusban – a hazai turisták rohamának köszönhetően – országos szinten már csaknem sikerült elérni az egy évvel korábbi számokat, az északi megyékben pedig már meg is haladták ezeket.

A Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérése szerint a javulás azonban csak átmeneti volt, a turisták száma szeptemberre már újra 35 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Míg tavaly szeptemberben 600 ezren szálltak meg a szlovákiai szállodákban és panziókban, idén már csak 378 ezren. Ilyen kevés turistát ebben a hónapban legutóbb 2015-ben regisztráltak. A külföldi turistákat szeptemberben is nagyítóval kellett keresni. A 378 ezer turistából csaknem 300 ezer volt a hazai, 14 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A külföldi turisták száma ugyanekkor 66 százalékkal csökkent. Míg tavaly szeptemberben 237 ezren érkeztek külföldről, idén nem egész 80 ezren.

A külföldiek elmaradását leginkább Pozsony érezte meg, amely ráadásul a hazai turistákat sem vonzza, a turisták száma a fővárosban így szeptemberben 68 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az említett hónapban a fővárosi szállodai férőhelyek csupán 20 százalékát foglalták le. A legjobb helyzetről az északi régiók – Árva, Liptó, Szepesség – számolhattak be, így az sem csoda, hogy Zsolna és Eperjes megyében szeptemberben 180 ezer turista szállt meg.

Bevezető
Pozsony |

Míg a nyári hónapokban átmenetileg javult az idegenforgalomban vállalkozók helyzete, szeptemberre a turisták száma újra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment