Search by category:
Egyéb kategória

Kartellegyezség az uniós támogatásokért

Kartellegyezség az uniós támogatásokért
Molnár Iván
2020. 11. 24., k – 06:26

2020. november 24., kedd – 15:00
Jahnátek
Friss ikon
Off

Törzs

Az elmúlt évek gazdatüntetésein megfogalmazott panaszok egyik visszatérő elemének számítanak a mezőgazdasági gépek, traktorok, kombájnok vásárlására folyósított uniós támogatásokkal történő visszaélések. Míg eddig azonban csak gyanú formájában merült fel, hogy egyes cégek a támogatásokkal kapcsolatos pályázatokon összejátszottak, a Gazdasági Versenyhivatal mostanra a felelősöket is megtalálta. A hivatal honlapján (www.antimon.gov.sk) közzétett jelentés szerint három cég együttesen több mint 431 ezer eurós büntetésre számíthat az általuk kötött kartellegyezség miatt. A büntetésen kívül az egyik cégnek megtiltották azt is, hogy az elkövetkező három évben részt vegyen bármiféle közbeszerzésen.

A visszaélésekre a hivatal szerint a 2014 júniusában meghirdetett pályázatokkal kapcsolatban került sor, vagyis a második Fico-kormány idején, amikor a Robert Fico vezette Smer egyedül kormányozta az országot, a földművelésügyi tárcát pedig Ľubomír Jahnátek vezette. A mezőgazdasági gépek vásárlására az ő hivatali ideje alatt folyósították a legtöbb uniós támogatást. Hogy mely cégek kötöttek kartellegyezséget, azt a Gazdasági Versenyhivatal egyelőre nem tette közzé, a hivatal napokban hozott döntése ellen ugyanis ezek még fellebbezhetnek. Azt azonban elárulták, hogy a három cég összesen öt pályázatot manipulált, előre megegyezve abban, hogy az adott pályázatot melyikük nyeri. A Gazdasági Versenyhivatal tavaly ősszel indította be a visszaélésekkel kapcsolatos nyomozását, a 2007 óta eltelt időszakot vizsgálva, visszaéléseket azonban csak abból az időszakból sikerült kimutatnia, amikor Jahnátek vezette a szaktárcát.

A dennikn.sk portál információi szerint a mezőgazdasági gépekkel kereskedők lobbizásának köszönhetően a földművelésügyi tárca hivatalnokai túlárazott felhívásokat tehettek közzé az érintett támogatások esetében, arra buzdítva a gazdákat, hogy olyan „minőségi gépeket” vásároljanak, amelyekre egyébként ezeknek semmi szükségük nem volt. Az állami dotációkból és a gazdák társfinanszírozásából ennek köszönhetően nagyobb bevételt könyvelhettek el az ezekkel a gépekkel kereskedők. A pályázatokkal azonban már régebben elégedetlen a mezőgazdasági gépekkel kereskedők legnagyobb szakmai szövetsége, az Agrion is, hatékonyabb árképzésre buzdítva a szaktárcát. Az Agrion javaslata szerint a támogatásoknál meg kellett volna szabni egy árplafont, ami fölé nem mehettek volna a kereskedők, ez utóbbi felvetésével azonban csak a jelenlegi kormány kezdett el érdemben foglalkozni.

(mi, TASR)

Bevezető
Pozsony |

A második Fico-kabinet idején jelentős visszaélésekre került sor a mezőgazdasági gépek vásárlására nyújtott uniós támogatásokkal kapcsolatban. A Gazdasági Versenyhivatal (PMÚ) hosszas vizsgálat után végre döntött az ügyben, több mint 400 millió eurós büntetést osztva ki az érintett cégeknek.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Molnár Iván

Read More

Post Comment