Search by category:
Egyéb kategória

„Kontroll nélkül” – egy film tanulságai

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány pszichológus szakértőjével készült „Akikkel ez történik, azoknak gyakorlatilag elveszik a gyerekkora” – Interjú a Kontroll nélkül című film kapcsán című interjú első részét itt olvashatjátok.

Könyves Krisztina, pszichológus

Könyves Krisztina iskolapszichológust, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány pszichológusát a Yelon nevű szexedukációs weboldal és alkalmazás chatügyelet-vezetőjét egy, a múlt évben bemutatott film kapcsán kérdezte a lap. A Kontroll nélkül című alkotás tűpontos képet fest arról, hogy milyen kilátástalan helyzetbe kerülnek azok a gyerekek, akik saját hibájukon kívül bekerülnek a gyermekvédelem rendszerébe

„Általában az a gyerek, aki bántalmazóvá válik egy közegben, az valahol áldozatként van jelen. Egyébként nemcsak érzelmi, de jogi szempontból is áldozatnak minősül az a gyerek, aki jelen van bántalmazáskor.”

A „Ha elkezdesz beszélni a szexuális nevelésről, az emberek hátrahőkölnek” címmel megjelent második részt pedig itt.

„Hatalmas törést okozhat egy gyerek életében, ha azt kell megélnie, hogy kikerül a saját családjából. De ha valahogy sikerülne is ezt megfejlődniük, a gyermekvédelmi gondoskodás rendszerbe kerülő gyerekeknek – éppen az ellátórendszer visszásságaiból adódóan – alig marad esélyük arra, hogy megkapják azt, ami egyébként minden gyermek alapvető joga: a biztonságot, a törődést, a szeretetet, a gondoskodást és annak a lehetőségét, hogy kötődhessenek valakihez. Ezt a szívet tépő folyamatot mutatja be a Kontroll nélkül című film a kilencéves, szeretetéhes, ugyanakkor súlyos indulatkezelési problémákkal küzdő Benni sorsán keresztül, akinek a dühében ott bugyog minden, a rendszerabúzus miatt kiszolgáltatott gyerek segélykiáltása.”

A szexuális neveléssel kapcsolatos, hasznos és fontos tartalmakat a Yelon.hu oldalán, a Hintalovon Alapítvány online szexedukációs programjának oldalán is találtok.

Nyugodtan megnézhető, semmi olyan nincs benne, amitől bárkinek felállhatna a szőr a hátán.

The post „Kontroll nélkül” – egy film tanulságai first appeared on Magyar Iskola.

Post Comment