Search by category:
Egyéb kategória

Nem betegség, hanem tünet a köhögés

Nem betegség, hanem tünet a köhögés
Mészáros Richárd
2020. 11. 24., k – 19:15

2020. november 26., csütörtök – 19:15
köhögés
Friss ikon
Off

Törzs

A légutak nyálkahártyája állandóan termel kis mennyiségű váladékot. Ha a szervezetbe vírusok, baktériumok, ingerlő vagy veszélyes anyagok jutnak, az alsó és felső légutak receptorai fokozott váladéktermeléssel reagálnak, a szervezet pedig védekezik, igyekszik köhögéssel megszabadulni a felesleges váladéktól, s így megtisztítani a légutakat.

Köhögést válthat ki valamilyen allergén, szennyeződés vagy súlyos betegség, mint amilyen a cisztás fibrózis, a szívbetegség, a reflux. Az esetek döntő többségében azonban a vírusok és baktériumok által kiváltott fertőzés okozza a köhögést. Ilyen a krónikus légcsőgyulladás, ami – ha nem jól kezelik – akár tüdőgyulladássá és mellhártyagyulladássá is fajulhat. A felső légúti betegségeket – a vírusos náthát, a heveny és krónikus bakteriális orrmelléküreg- gyulladást és gégehurutot –, továbbá a szamárköhögést, a kanyarót, a tüdőtuberkulózist is kísérheti köhögés.

Gyerekek és idősek veszélyben

Leggyakrabban a gyerekeket és az idős embereket érinti. Bár legtöbben köhögés miatt keresik fel az általános orvost, nem egyszerű megtalálni a megfelelő kezelést. Fontos megállapítani, hogy heveny vagy krónikus, száraz vagy nedves köhögésről van-e szó.

Gőzölés kamilla- és zsályafőzettel

A száraz köhögésre görcsös rohamok jellemzők, amit cigarettafüst, por, gáz vagy vegyi anyag válthat ki A fertőzés első napjaiban jelentkezik, de általában 2-3 napnál nem tart tovább, váladék csaknem egyáltalán nem képződik, vagy csak kis mennyiségben, és a köhögést gyakran mellkasi fájdalom kíséri. Ez a fajta köhögés az asztmára, a refluxra, a mellhártyagyulladásra vagy a Covid-19-re jellemző. Gyakran éjszaka vagy a reggeli órákban jelentkezik, és nagymértékben rontja az alvás minőségét. A házi receptek közül elsősorban a kamilla- vagy zsályafőzettel végzett gőzölés ajánlott. Ha a köhögés miatt nem tud aludni, a gyógyszertárban kaphatók köhögéscsillapítók, de az orvos ajánlása nélkül 5-7 napnál tovább nem szabad használni.

A nedves köhögést az jellemzi, hogy nagyobb mennyiségű váladék képződik. Ha a légutakban felhalmozódik, csökkenti átjárhatóságukat. A beteg gyakran köhög és nehezen lélegzik. Bár a köhögéssel távozik a mikroorganizmusokkal teli felesleges váladék, a beteget nagyon megterheli.

Mikor van szükség orvosra?

  • ha a vény nélkül kapható szerek egyhetes alkalmazása után sem enyhül a köhögés, hanem inkább erősödik
  • ha a betegnek más társult betegsége is van
  • ha egy évnél nem idősebb gyerekről van szó
  • ha terhes vagy szoptató anyáról van szó

Nem kell azonnal orvoshoz menni, ha köhécselünk, szakszerű tanácsokat a gyógyszerész is adhat. Azonban mindig figyelmesen el kell olvasni a készítmény tájékoztatóját és betartani az ajánlott adagolást.

Hagymatea vagy hagymalé: amit akkor kapunk, ha felszeleteljük. Mézzel fogyasszuk. A szakemberek ajánlják a méz és a citrom kombinációját.

 

Gyógyteák vagy -szirupok: száraz köhögéskor segít az orvosi ziliz, nedves köhögéskor bevált a tavaszi kankalin, a kakukkfű, az ánizs és az édeskömény.

Cím
Házi receptek:

Elsősegély

  • Öblítsük ki az orrunkat sós oldattal – segít megtisztítani a légutakat.
  • Kerüljük a dohányzást, ne tartózkodjunk füstös helyiségben, hogy ne ingereljük a nyálkahártyát.
  • Ha éjszaka köhögünk, tegyünk vánkost a fejünk alá, és aludjunk a hátunkon.
  • Ha fertőző betegségünk van, maradjunk ágyban.
  • Zsebkendőbe vagy a könyökhajlatba köhögjünk, gyakran mossunk kezet.
  • Ha betegek vagyunk, senkivel ne fogjunk kezet.
  • Ne feledkezzünk meg a kellő mennyiségű folyadékpótlásról.
  • Emeljük meg a helyiség nedvességtartalmát, hogy ne ingereljük a nyálkahártyát, használjunk párásítót vagy a fűtőtestre tegyünk egy edény vizet.
  • A helyiség hőmérsékletét 19-20 °C-ra csökkentsük, a túlfűtött szoba ingerli a légutakat. 
  • Ha állapotunk egy hét öngyógyítás után sem javul, forduljunk orvoshoz.
  • A köhögés kezdeti szakaszában konzultálni kell az orvossal, ha súlyos betegről, terhes vagy szoptatós nőről, vagy egy év alatti gyerekről van szó.

(kovács)

Bevezető

Március óta különösen érzékenyek vagyunk arra, ha valaki a közelünkben elköhögi magát. Azonnal a Covid-19-re gondolunk, s automatikusan hátrább lépünk. Pedig a köhögés nem betegség, hanem tünet, s többféle oka lehet. Hasznos tanácsokat tartalmazó összeállításunk, amely a národný portál zdravia honlap alapján készült, a száraz és a nedves köhögés közötti különbséget és a kezelést mutatja be.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

Read More

Post Comment