Search by category:
Egyéb kategória

Három ok, ami korai menopauzához vezethet

Három ok, ami korai menopauzához vezethet
Mészáros Richárd
2020. 11. 24., k – 19:20

2020. november 24., kedd – 19:45
nő
Friss ikon
Off

Törzs

A legtöbb nőnél 45 és 55 éves kor közt következik be a klimax, amely összetett fizikai és lelki tünetegyüttes, a szervezet hormonális átállása a termékeny periódus befejeztére. Ha a nőnél ez a korszak 45 éves kor előtt érkezik, korai menopauzáról van szó, amelynek többféle oka lehet.

A petefészkek munkájának leállása

A korai menopauza egyik oka lehet, hogy a petefészkek nem termelnek bizonyos hormonokat a megfelelő szinten, elsősorban ösztrogént. Ez hívják korai petefészek- kimerülésnek vagy -elégtelenségnek. Ennek a problémának sokszor nem ismert az oka, de van néhány gyakrabban előforduló ok:

  • genetikai betegség (ún. törékeny X-szindróma),
  • autoimmun betegségek,
  • bizonyos fertőzések, mint malária, tuberkulózis vagy mumpsz,
  • családi halmozódás (erre különösen akkor lehet gyanakodni, ha nagyon korán, a 20-as, 30- as években következik be a klimax),
  • bizonyos környezeti, életvitelbeli hatások szintén növelik az kockázatot, ezért kell nagyobb figyelmet fordítani a stresszkezelésre, a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a rendszeres mozgásra.

Daganat esetén alkalmazott terápiák

A kemoterápia és a sugárkezelés okozhat korai menopauzát – átmenetileg és tartósan is. Ebben az esetben további kockázati tényező az életkor (a pubertás előtti lányok jobban tolerálják az erős kezeléseket, mint az idősebbek) és a kezelt testrész (az agy és a medence területén alkalmazott sugárterápia növeli a kockázatot).

Petefészek eltávolítása

Ha el kell távolítani a petefészkeket (ami gyakran a méheltávolítással együtt jár), az magával hozza a korai klimaxot. A klimaxhoz hasonlatosan a korai menopauza vezető tünete is az, hogy a menstruáció rendszertelenné válik, vagy teljesen kimarad – és ezt nem indokolja más, például terhesség. Ezenkívül ugyancsak jelentkezhetnek hőhullámok, éjszakai izzadás, alvásproblémák, hüvelyi szárazság, a kéjvágy csökkenése, hangulat- és koncentrációs zavarok, hízás. Sajnos a korai menopauzával küzdő nőknél ugyanúgy megnő a csontritkulás, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, mint a normál időben klimaxot átélőknél, ugyanis mindezeket a csökkenő ösztrogénszint indokolja.

(napidoktor)

Bevezető

Ha 45 éves kor előtt következik be a klimax, korai menopauzáról beszélünk. Ez a folyamat természetesen is beindulhat, és bizonyos állapotok, kezelések is kiválthatják.

Címkék

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment