Search by category:
Egyéb kategória

Hagyományos kínai orvoslással is kezelik a Covid-19-ben szenvedő betegeket

Hagyományos kínai orvoslással is kezelik a Covid-19-ben szenvedő betegeket
Mészáros Richárd
2020. 11. 24., k – 19:30

2020. november 25., szerda – 16:30
kínai orvoslás
Friss ikon
Off

Törzs

Amalária kezelését nagymértékben javító gyógyszer kifejlesztéséhez például az ősi kínai gyógynövények világából vette az ötletet JuJu Tu, aki ezért 2015-ben Nobel- díjat kapott. Egyre több kutatás sugallja, hogy a Covid-19 tüneteinek enyhítésében is jól jöhet az ősi kínai orvoslás egyik-másik alapanyaga.

Mostanában tudományos szaklapok (az American Journal of Plant Sciences júliusi, a Biomedicine & Pharmacotherapy szeptemberi száma) is közölnek olyan tanulmányokat, amelyek szerint a Covid-19 tüneteinek kezelésére bizonyos kínai gyógynövényfőzetek is megfelelők lehetnek. A Pharmacological Research júliusi számában olvasható a qingfei paidu gyógynövényfőzetről szóló tanulmány. Kínai kutatók szerint a számítógépes szimuláció és a kísérleti vizsgálat során arra jöttek rá, hogy az említett főzettel (amelynek fő része a ma xing shi gan főzet) eredményesen enyhíthetők a Covid-19 tünetei. A qingfei paidu 21 összetevőből áll, egyebek mellett csikófark, kínai édesgyökér, mandula, nagyvirágú csukóka, japánkontyvirág, leopárd liliom, keserűnarancs, koreai menta, közönséges gyömbér, poria (a japán fenyő gyökerén élő gombafaj), szárított mandarinhéj, kínai fahéj, vízi hídőr, tüskegomba van benne. Több kutatás jutott arra a következtetésre, hogy valóban segíthet a qingfei paidu. Ugyanakkor további in vivo és in vitro vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy pontosan feltérképezzék hatását, farmakológiai hatásmechanizmusát, hogy kiderüljenek esetleges mellékhatásai. A Journal of Clinical Medicine májusi számában dél-koreai kutatók tanulmánya jelent meg. Rámutattak: a gyógynövények és a nyugati orvoslás kombinálásával folytatott kezelések szignifikáns hatását fedezték fel, és fény derült arra is, hogy a gyógynövények szerepet játszhatnak a Covid-19 kezelésében.

Az Acta Pharmaceutica Sinica B folyóiratban közölt tanulmány szerint Kínában a Covid-19-esetek 91,50%-ában folyamodtak a hagyományos kínai orvosláshoz, és biztató eredmények születtek a tünetek kezelésében: lassult a betegek állapotának romlása és a halálozás aránya. Nyilvánosságra hozták annak a 179 gyógynövénynek a listáját is, amelyet a Covid-19 kezelésében használtak.

A Föld nyugati részében az emberek többsége kétségkívül a modern, tudományos alapokon nyugvó kutatásokban és orvoslásban hisz. Ugyanakkor nem szabad teljesen elvetni az évezredes tapasztalatokból kiinduló hagyományos kínai orvoslást sem. Hiba lenne teljesen elutasítani ezeket az értékes ismereteket. Az évezredek óta használt egyik-másik gyógynövény hatóanyagai között olyanok is lehetnek, amelyek a modern gyógyszerekkel együtt alkalmazva az emberiség javát szolgálhatnák.

Bevezető

Egyesek becsmérlően, kételkedve beszélnek róla, holott a sok évezredes múltra visszatekintő hagyományos kínai orvoslás nem csak mesebeszéd. Olyannyira nem, hogy immár a tudományos kutatások során is néha segítségül hívják.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Csibrányi Zoltán

Read More

Post Comment