Search by category:
Egyéb kategória

A Smer népszavazást indítványoz az előrehozott választásokról

A Smer népszavazást indítványoz az előrehozott választásokról
Hegedűs Norbert
2020. 11. 25., sze – 15:46

2020. november 25., szerda – 16:00
Robert Fico
Friss ikon
Off

Törzs

A népszavazás keretében arra kérdeznének rá, hogy az állampolgárok egyetértenek-e azzal, hogy a parlament egy alkotmánytörvény elfogadása által lerövidítse a választási ciklust, és 2021. június 30-ig előrehozott választásokra kerüljön sor.

„A mai napon 30 parlamenti képviselő nevében indítványozzuk egy rendkívüli parlamenti ülés összehívását, melynek egyetlen pontja lesz: a népszavazás kihirdetését lehetővé tevő határozatról szóló javaslat” – jelentette be Fico, hozzátéve: az indítványt a Smer képviselőin kívül Ján Podmanický, Štefan Kuffa, Filip Kuffa és Tomáš Taraba független képviselők is aláírták.

A pártelnök megjegyezte, hogy egy referendumot két módon lehet indítványozni: vagy petícióval, melyet legalább 350 000 állampolgár aláír, vagy parlamenti határozattal.

Ha a rendkívüli ülést blokkolni fogják és kudarcba fullad, Fico minden olyan párttal tárgyalni akar, amely kész lenne aláírásokat gyűjteni. Hozzáfűzte: ebben a témában nem jelent számára problémát a Peter Pellegrinivel (független) való együttműködés sem. Nem zárta ki, hogy a petíciós akció keretében más kérdésekkel is foglalkozni fognak.

A parlamenten kívüli Hlas múlt héten internetes ankétot indított az előrehozott választásokkal összefüggésben. Korábban a parlamenten kívüli SNS is jelezte, hogy aláírásgyűjtésbe kezd egy népszavazás indítványozása érdekében.

Bevezető

Az ellenzéki Smer indítványozza egy rendkívüli parlamenti ülés összehívását, melynek célja egy népszavazás kihirdetését lehetővé tevő határozat elfogadása. Ezt szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be Robert Fico pártelnök.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
TASR

Read More

Post Comment