Search by category:
Egyéb kategória

Adventi kalendárium: Tartsuk meg a reményt

Adventi kalendárium: Tartsuk meg a reményt
Mészáros Richárd
2020. 11. 29., v – 18:58

2020. november 30., hétfő – 08:30
Mészáros András
Friss ikon
Off

Törzs

Vagyis Jézus első – a születés – és második eljövetelének – parúzia – várakozással telített idejéről van szó. A köznapokban általában csak az első eljövetel hangsúlyozódik ki, ami a karácsonyi ünnepekre való készülődést jelenti az emberek többsége számára. Pedig nem volt ez mindig így. A kereszténység kezdeteikor, majd pedig a középkori kultúrában is – legfőképpen Szent Ágoston De civitate Dei című művében – az az „átmeneti kor” jelenik meg, amely Krisztus megtestesülése és a világi történet befejezése kori dicsőséges visszatérése között telik el.

Az, ami ebben a gondolatban megfogalmazódik, az nem más, mint hogy kapcsolatot kell teremtenünk a jelen adottsága és a jövő reménysége között. Bármilyen kétségek között hányódunk, bármilyen bajok és nyavalyák kínoznak is bennünket, ezek között a körülmények között is meg kell tartanunk a reményt a jobb kimenetelben. Ezért van az, hogy ebben az eredeti felfogásban minden jelenkori cselekvésünk eschatologikus értelmet nyer, és a megváltás színe előtt kapja meg valódi értelmét. És még valami: Ágoston szerint két jelentése van a „vég” szónak: „Jelentheti annak a megszűnését, ami van, és annak a beteljesedését, ami elkezdődött.”

Próbáljuk meg lefordítani ezt a teológiai-filozófiai szöveget a mindennapok nyelvére! Hiszen kicsit hasonló helyzetben vagyunk, mint a korai keresztények. A „világ városa”, azaz a köznapi életünk tele van bizonytalansággal, félelemmel a járvány miatt. Ilyen esetben az emberek bezárkóznak a jelenbe, mert a megszokott múlt elveszett, a jövő pedig kiszámíthatatlan. Tele vagyunk várakozással. A várakozás azonban alárendelt viszonyba taszít bennünket, ha nem vagyunk bizalommal az elvárttal szemben. A hívő emberek számára ez az elvárt nem más, mint Krisztus születése és majdani eljövetele. De a remény nem csak a hívő ember számára adott, mert a bizalom ott van a laikusok között is. Csak nem szabad kiölni azt a lelkünkből!

Mészáros András
nyugalmazott egyetemi tanár, filozófus

Bevezető

Ha az adventi időszakról beszélünk, akkor elsősorban annak teológiai értelmezése válik fontossá. Mégpedig mindkét jelentésében. 

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
ÚJ SZÓ ONLINE

Read More

Post Comment