Search by category:
Egyéb kategória

A hibrid Captur ugyan takarékos, de a vezetési élmény nem teljesen hibátlan

A hibrid Captur ugyan takarékos, de a vezetési élmény nem teljesen hibátlan
Hegedűs Norbert
2020. 11. 30., h – 08:48

2020. november 30., hétfő – 19:30
Renault Captur
Friss ikon
Off

Törzs

A károsanyag-kibocsátási normák miatt a Renault is kénytelen alternatív meghajtású autókat gyártani, s a tesztelés során bizony néha érezni lehetett, hogy afféle kényszermegoldásról van szó. Minden iróniát félretéve kész tényként kell közölnöm, hogy ezen a téren nagy különbség van a Renault és mondjuk olyan márkák között, amelyeknek már többéves tapasztalataik vannak a hibridtechnológiák terén.

Kisebb csomagtér

A Renault a kisebb Cliót is kínálja hibridmeghajtással, ám csak a nagyobb Capturban találtak a tervezők elég helyet arra, hogy a négyhengeres motort hálózatról is tölthető akkumulátorral és elektromotorral is kiegészítsék. Arról, hogy ez a Captur alternatív meghajtással rendelkezik a zöld rendszámtábla, illetve a B oszlopokon és a csomagtartó ajtaján található parányi feliratok árulkodnak. Az autó egyik oldalán tankoljuk az üzemanyagot, a másikon pedig töltjük az akkumulátort. Az utastérben az elektromos meghajtás aktiválására szolgáló EV-gomb és a sebességváltónál található E-Tech felirat jelzi, hogy ezzel a járgánnyal áramra is hajthatunk.

Az akkumulátort a hátsó ülések és a csomagtartó padlójába helyezték el, minek következtében 139 literrel szűkült a rakodótér. A csomagtér padlója alatt található a töltőkábel és néhány kisebb rekesz, ám ide tényleg csak apróságok férnek el.

Túlsúlyos

A motorházban négyhengeres 1,6 literes benzinmotort találnak, ezt egészíti ki az 51 kW (69 LE) teljesítményű elektromotor. Az ETech automata váltónál négy sebességfokozat jut a benzinmotorra, kettő pedig az elektromotorra. Az összteljesítmény 117 kW (160 LE), minek köszönhetően a Captur főleg a városban rendelkezik kellő dinamikával, s épp a városi tempóban a legkényelmesebb. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az alternatív meghajtás miatt jócskán megugrott az autó tömege, az 1625 kilós autó pedig csodákra nem képes.

Amint erőteljesebben letapossuk a gázpedált, a négyhengeres motor hangja elég intenzíven beszivárog az utastérbe. Ez volt viszont a kisebb bajom. Ami sokkal inkább zavart, hogy aránylag gyakran megrántott az autó – főleg lassulásnál, 70-80 km/óra környékén, amikor a alásorolt. Minderről a váltó tehet, amely nem igazán tudott jól együttműködni a motorral.a

Kedvező fogyasztás

A Plug-in hibrid Captur legnagyobb előnye természetesen a kombinált fogyasztás. Országúton nem nehéz elérni a 3,6 literes átlagot, sztrádán 6,8 literes fogyasztást mutatott a fedélzeti számítógép, városban pedig öt liter körüli volt az átlag. Az akkumulátor kapacitása a gyári adatok szerint elég arra, hogy tisztán elektromos meghajtásra több mint 50 kilométert megtegyünk, a valóságban viszont ezt az értéket nem lehet megközelíteni, személy szerint a negyven kilométeres hatótávolságot sem tudtam elérni.

A hibrid Captur ugyan takarékos, de a vezetési élmény nem teljesen hibátlan
2020. 11. 30., h – 13:51
Hegedűs Norbert
Gallery images
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a

Leírás

Demecs Péter felvételei

Éjszakai töltésre való

Ami tehát a fogyasztást illeti, ez a Captur tényleg jól elvégzi a dolgát, a töltéshez viszont erős idegzetre vagy sok időre lesz szükségük. Aki nem tudja otthon, a garázsban tölteni az autót, az szerintem ne is gondolkozzon ennek a Capturnak a megvásárlásán. 7,4 kW-os Wallbox töltővel vagy 3,7 kW-os Green Up megerősített aljzatú töltővel 3 óra alatt, míg 2,3 kW teljesítményű otthoni csatlakozóval akár 4,5–5 óra alatt feltöltheti az akkumulátort teljesen.

Mivel a gyorstöltő állomásokról megfeledkezhetnek, a Captur feltöltésére valóban sok időre lesz szükség. A körülbelül 40 kilométeres hatótávolságra több mint 3 órát várni, szerintem, sok. Természetesen ha éjszaka otthon tudjuk tölteni az autót, akkor a hibrid Captur használata valóban nem fog sok pénzbe kerülni, az üzemanyag-fogyasztása ugyanis minimális.

Még így is olcsóbb

Az üzemeltetési költségek tehát egyértelműen az autó pozitívumai közé tartoznak, mint ahogy a kompakt mérete is. Két személynek ideális és nagyon mutatós városi járgány. A lassú töltés, a váltó akadozó munkája és nem utolsósorban az autó ára viszont már a negatívumok közé sorolandó. A Captur alapja, Zen felszereltségi szintben jelenleg 14 250 euró. A plug-in hybrid jelenti a kínálat csúcsát, 28 000 eurós kezdeti áron, ami 6400 euróval több, mint a legdrágább benzinmotorral ellátott változat. A különböző extrák, mint a parkolókamerák vagy az ugyancsak opcióként rendelhető tetőablak miatt az autó ára könnyen túllépheti a 31 ezer eurót, ám meglepő módon – ha tekintettel leszünk a gazdag felszerelésre – még így is a piacon kapható olcsóbb, alternatív meghajtású autók közé tartozik. Hogy a felsorolt negatívumok ellenére is megéri-e a pénzét, már mindenkinek a saját megítélésére bízom.

Bevezető

Néhány hete mutatkoztak be az országban a Renault alternatív meghajtású modelljei. Elsőként a közkedvelt Captur plug-in hybrid, tehát hálózatról is tölthető változatát tettem próbára. Milyen az áramra is működő Captur?

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Demecs Péter

Read More

Post Comment