Search by category:
Egyéb kategória

Arizonában is hitelesítették Joe Biden győzelmét

Arizonában is hitelesítették Joe Biden győzelmét
Mészáros Richárd
2020. 12. 01., k – 08:28

2020. december 1., kedd – 08:45
Joe Biden
Friss ikon
Off

Törzs

A hétfőn hitelesített adatok szerint Biden mintegy 10 500 szavazattal nyert Arizonában, a tagállam 11 elektort ad az amerikai elnököt megválasztó, 538 fős elektori testületben, amely egyébként december 14-én ül majd össze.

A hitelesítés nyomán egyébként eggyel több szenátort delegálhat a demokrata párt a szenátusba a republikánusok rovására. Mark Kellyt, aki győzelmet aratott Marthy McSally republikánus szenátorral szemben már a héten beiktatják hivatalába. A republikánusok többsége ezzel a százfős testületben 53-ról 52-re apadt.

Donald Trump hivatalban lévő elnök Arizonát megelőzően Georgiában és Pennsylvaniában indított pereket, melyekben vitatta a választás eredményét. Végül ezekben az államokban Joe Biden győzelmét hitelesítették.

Trump vitatja a novemberi elnökválasztás eredményét választási csalásra hivatkozva. Pénteken egy hálaadás napja alkalmából rendezett videokonferencián leszögezte: tömeges csalás volt a választásokon, de ha az elektori testület Joe Biden demokrata párti jelöltet választja elnökké, akkor ő átadja a Fehér Házat. Mindazonáltal hozzátette, hogy több tagállamban egy sor kereset nyomán per zajlik, így „még sok minden fog történni január 20-áig”, azaz az elnöki beiktatás napjáig.

Bevezető

Arizonában is hitelesítették Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét hétfőn.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
MTI

Read More

Post Comment