Search by category:
Egyéb kategória

Találkozunk a járvány után, tavasszal

Találkozunk a járvány után, tavasszal
Holop Zsolt
2020. 12. 01., k – 20:28

2020. december 2., szerda – 08:00
karácsony
Friss ikon
Off

Törzs

Szerintem felejtsük el az idei karácsonyt, azért, hogy jövőre legyen. Hogy ne arról szóljon a történet, hogy azokat gyászoljuk, akik azért mennek el, mert nem tartjuk be a szabályokat” – mondta Zacher Gábor toxikológus és mentőorvos. Egyre több politikus szájából hangzanak el hasonló mondatok, amiből arra következtethetünk, hogy az ilyenkor szokásos nagy jövés-menés, családi, baráti látogatás az idei év végén bizony elmarad. A szilveszteri partikról nem is beszélve…

Bár még három hét a karácsony, az országok vezetői lassan, de biztosan adagolják, hogy a korlátozások nem lesznek feloldva, hiszen ezzel minden eddigi eredményt (már ahol van) kockára tennénk. A sok személyes találkozó, puszi és ölelések még egy darabig különösen kockázatosnak minősülő tevékenység. Talán Magyarországon számíthatnak enyhítésekre, bár ezt a mostani számok egyáltalán nem indokolják, de Orbán Viktor miniszterelnök a napokban azt írta a közösségi oldalán: „Szeretnénk, ha mindenki korlátozás nélkül tudna találkozni karácsonykor. A kormány 8–10 nap múlva hoz erről döntést”.

Nálunk a húsvéthoz fogható szigor nem valószínű, de számos korlátozás biztosan marad. Már annak is örülhetünk, ha hat vagy tíz főben maximalizálják hivatalosan a családi összejövetelt, szigorúan legfeljebb két háztartásból. Mondhatjuk, hogy úgysem tudják ellenőrizni, így kockázatok nélkül megszeghetjük a szabályokat, de idén talán mégis jobb lenne szófogadónak lenni. A szabályszegők csak addig örülhetnek, hogy átverik a rendszert, amíg, ne adj Isten, nem kell egy kórházba kerülő szerettükért aggódniuk. Mert bármilyen szabályok is lesznek érvényben, a veszély nem lesz kisebb. A második hullám szlovákiai berobbanásában éppen a családi összejövetelek, lakodalmak játszották a legnagyobb szerepet, ez most sem lenne másként.

A hagyományok sok család életében rendkívüli jelentőséggel bírnak, így sokan a veszélyek ellenére is ragaszkodnának ahhoz, hogy karácsonykor az egész család együtt vacsorázzon, ünnepeljen. Sajnos sokan az érzelmi zsarolástól sem riadnak vissza, így nagy lesz a nyomás azokon is, akik inkább az online térbe terelnék a szentestét is, felülírva a családi, keresztény hagyományokat, hogy kevésbé veszélyes időkben (optimista becslések szerint tavasszal) pótolják az összejöveteleket.

A józan döntés az lenne, ha ellenállnánk a kísértésnek, a vágyainknak, minimalizálnánk a jövés-menést. Egy időre félre kell tennünk a hagyományokat, hogy az idei online karácsony után jövőre gyász helyett önfeledten ünnepelhessen az egész család…

Bevezető

Ahogy az egész év, úgy annak legmeghittebb ünnepe is más lesz, mint amilyen eddig. Idén nem az a kérdés, fehér lesz-e a karácsony, hanem hogy lesz-e egyáltalán, pontosabban együtt ünnepelhet-e a család.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Szabó Laci

Read More

Post Comment